OS-guld till Västervik

Västervik har vunnit OS-guld! Det skedde på måndagen vid de pågående olympiska spelen i matlagning i sydtyska Erfurt utanför Düsseldorf.

Magnus Holmbom, stolt OS-guldmedaljör från Västervik.

Magnus Holmbom, stolt OS-guldmedaljör från Västervik.

Foto: Privat

Västervik2008-10-22 00:07
Det var svenska försvarsmaktens kocklandslag Team Kulinar som knep guldet och i laget ingår kocken Magnus Holmbom, 43, från Västervik.- Det känns jätteroligt och mycket hedrande, säger en glad och stolt Magnus Holmbom i telefon från Erfurt.Magnus, son till Barbro och Börje Holmbom i Västervik, driver till vardags restaurangen och kursgården Märsgarn på Berga örlogsskola i Stockholms skärgård. Han är en av medlemmarna i försvarsmaktens speciella kocklandslag.Vid "mat-os" i Erfurt deltar inte mindre än 53 nationer med sina absolut bästa kockar. Svenska Team Kulinar tävlar i den militära klassen.- Redan för över ett år sedan fick vi skicka ned vårt tävlingsförslag på sju trerättersmenyer till Mat-OS i Erfurt, berättar Magnus.Sex av rätterna valdes ut till klassen Det kalla köket, som avgjordes på måndagen.- Dessa sex rätter uppskattades mycket av juryn och gav tillsammans en fin guldmedalj, säger Magnus Holmbom.Under onsdagen ska Team Kulinar tävla på nytt, nu i klassen Det varma köket med sin sjunde och kvarvarande trerättersmeny.Mat-OS genomförs var fjärde år, precis som de vanliga olympiska spelen. Mat-OS hålls alltid i Erfurt. Vartannat år hålls VM i matlagning, alltid i Luxemburg.Vid onsdagens tävlingar i klassen Det varma köket har Team Kulinar valt att gå ut stenhårt med läckerheter travade på varandra.Eller vad sägs om följande trerätterssupé för hungriga soldater och alla andra: en förrätt bestående av oxbringa med friterad kalvbräss, pepparrotsskum, en granatäppeljelly samt kronärtskockspuré och hembakat knäckebröd.Varmrätt: variation på piggvar med purjolök och salami, gulbetsterrin, kikärtspuré och ett kålknyte samt picklad smålök.Till dessert serveras en vit chokladboll fylld med skogsbärsmousse, mascarponeparfait, syltad morot, krusbärsmarmelad, blåbär- och hallonsås samt ett litet krispigt knäckflarn.- Det är mycket smaker, men bara pyttelitet av allt, försäkrar Magnus. Eller ska vi kanske kalla honom Magnos.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om