En läsare undrade vad som gäller om man ska skaffa ett covidintyg, även kallat covidbevis, för att kunna resa utomlands. Hon hade sökt information på flera håll, men inte fått något bra svar.
För den som är vaccinerad är det bara att gå in på sidan covidbevis.se, där man loggar in med e-legitimation. Här kan man få sitt intyg direkt. Det kostar inget. Man ska dock vara medveten om att det kan ta upp till sju dagar, från det att man är vaccinerad, till dess att vaccinationen har rapporterats in till Nationella vaccinationsregistret.
Det är också möjligt för den vaccinerade att ansöka om ett covidbevis via en blankett, men även det kräver tillgång till internet. Blanketten finns nämligen på E-hälsomyndighetens hemsida. Det är mellan fem och tio dagars handläggningstid för en ansökan som skickas in på detta sätt.
För den som inte är vaccinerad, blir det genast mer komplicerat. Och dyrare. Om man bor i Västerviks kommun kan man välja mellan att åka till Åtvidaberg eller Kalmar för att få ett sådant intyg. E-hälsomyndigheten har på sin hemsida en lista vilka vårdgivare som finns att välja på.
Det är bara vårdgivare som är anslutna till tjänsten Covidbevis som kan göra tester, vars resultat registreras i form av ett testbevis.
De tre vårdgivare som erbjuder sådana tester i Åtvidaberg eller Kalmar skiljer sig en del i pris, från 495 till 695 kronor för ett antigentest (snabbtest) och 995 till 1 695 för ett PCR-test. Det sistnämnda testet tar längre tid att få svar på, uppemot 34 timmar. Ett antigentest tar 15–45 minuter.
Olika länder har olika krav på tester, så man får själv som resenär kolla upp vad som gäller just då för det land som man vill åka till. Det ändras nämligen ibland. En del länder kräver färska tester som visar att man inte har covid-19.
Kostnaden för sådana här tester är något som den enskilde själv får betala.
Det är inget krav att ha ett covidbevis för att få resa inom EU, men det verkar underlätta. På hemsidan krisinformation.se står det å ena sidan att det inte är något krav att ha det, å andra sidan att man alltid ska ha det tillgängligt och att det ska visas upp vid gränspassager i samband med ID-kontroll.
Återigen betonas den enskilde resenärens ansvar att själv ta reda på vilka regler som gäller dit man ska. Svenska resenärer kan hitta aktuell sådan information på ambassadernas hemsida swedenabroad.se.