Ovanligt att langare åker fast

Polisens nolltolerans mot langning och minderåriga som dricker alkohol gör att de anmälda alkoholbrotten skjuter i höjden. Men endast en av drygt 40 anmälningar leder till att en langare kommer fram i ljuset.

Polisens nolltolerans mot langning och minderåriga som dricker alkohol gör att de anmälda alkoholbrotten skjuter i höjden. Men langarna åker sällan fast. Foto: Karin Hertz

Polisens nolltolerans mot langning och minderåriga som dricker alkohol gör att de anmälda alkoholbrotten skjuter i höjden. Men langarna åker sällan fast. Foto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2009-12-21 07:05
Förra året anmäldes hela 136 alkoholbrott i Västervik. Året innan anmäldes 101. Det är en enorm ökning jämfört med tio år sedan då endast ett tiotal alkoholbrott kom till polisens kännedom. VT har tittat på anmälningar som kan härledas till misstänkt langning till minderåriga under en tioårsperiod. Majoriteten av de anmälda alkoholbrotten handlar om langningsbrott, alltså där vuxna köpt ut alkohol till minderåriga. Förklaringen till ökningen vad gäller misstänkt langning är utan tvekan polisens nolltoleransprogram som startades i Kronobergs län 2005, kallad Kronobergsmodellen. I Västervik har man tillämpat modellen sedan 2007 och det är samma år som ökningen av de anmälda alkoholbrotten började stiga i taket. Modellen går ut på att uniformerade poliser patrullerar på staden och kontrollerar att de som dricker starkalkohol på allmän plats inte är under 20 år. Är den som dricker under 20 år upprättas en anmälan om misstänkt langning eftersom någon rimligtvis borde ha köpt ut alkoholen till den som dricker. Den som dricker blir inte misstänkt för något brott utan hanteras som ett vittne till brottet. Polisen kontaktar därefter föräldrarna till den som druckit och tillsammans med sitt barn får de komma till polisstationen och snacka om det som inträffat. I vissa fall kontaktas även socialtjänsten. - Syftet är rent förebyggande. Vi kartlägger ungdomarnas dryckesvanor och stoppar langning på längre sikt, säger Lennart Svennerstad, förundersökningsledare för ungdomsbrott och biträdande teamchef vid polisen i Västervik. Tanken är alltså att modellen i första hand ska få ungdomarna på andra tankar, att inte be äldre att köpa ut alkohol. Att langarna själva åker fast är mycket ovanligt. Endast i ett fåtal fall berättar ungdomarna, alltså vittnena, vem som köpt ut åt dem. I Västervik har det visat sig att omkring ett fall av drygt 40 lett till att en langare namngivits. Resten av fallen läggs ner omgående. - Ja, langarna kommer oftast undan men syftet är som sagt rent förebyggande. Kan vi stoppa en och annan langare på vägen är det extra positivt, fortsätter Lennart Svennerstad.Alldeles nyligen namngavs en langare av ett vittne i Västervik. Enligt uppgifter har polisen startat en förundersökning i fallet och langaren ska vara identifierad. Langaren är en man i medelåldern, hemmahörande i Västervik och tidigare okänd i brottsliga sammanhang. Även fällande domar om langning av alkohol är ovanligt. I Västervik har endast tre personer dömts för langning under de senaste fem åren. Det största fallet är från 2006 och gäller en 43-årig man som mer eller mindre livnärde sig på att sälja öl och starksprit till ungdomar. Han dömdes till fyra månaders fängelse.
Kronobergsmodellen
Modellen går ut på att polisen beslagtar och förstör alkohol från minderåriga ungdomar och sedan kontaktar deras föräldrar. Därefter upprättas en anmälning om langning. Kartläggning från rikspolisstyrelsen och brottsförebyggande rådet visar att både skadegörelse och misshandelsbrott minskat i flera av de kommuner där modellen tillämpas. Modellen togs första gången i bruk i Kronobergs län 2005.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om