"Ett normalår egentligen, inget som sticker ut". Så summerar Peter Helge, verksamhetschef på räddningstjänsten i Västervik, det gångna året när vi träffar honom på brandstationen på Östersjövägen. Från statistiken som Peter bläddrar igenom går det att se att 2024 inneburit något fler insatser än 2023, 582 jämfört med 566.
Antalet bränder och trafikolyckor låg ungefär på samma nivåer som föregående år. Totalt inträffade 82 bränder och 56 trafikolyckor 2024, vilket kan jämföras med 76 bränder och cirka 60-70 trafikolyckor året innan. Att det regnade en del 2024 ledde däremot till att antalet skogs- och markbränder halverades, samtidigt som översvämningar gick upp något.
Det vanligaste larmet räddningstjänsten åkte ut på var automatiska brandlarm utan brandtillbud. Där låg siffran på 123, alltså ungefär ett var tredje dag. När det kommer till avstickare är det främst en tragisk kategori som Peter Helge noterar.
– Är det något man ska titta på som sticker ut i det där så är det väl att vi åker på väldigt mycket suicidhändelser, suicidförsök. Där märker vi en ökning. Vi hade 10-12 stycken förut och förra året hade vi 21, säger han.
Lyckligtvis blir många av larmen bara just försök, och räddningstjänsten kan tillsammans med polis- och ambulanspersonal förhindra att någon dör, något Peter Helge tycker känns bra.
– De gånger vi har kommit ut och lyckats stoppa och förhindra det så är det en otroligt skön känsla istället. Att ha bidragit till att kanske rädda personens liv.
Statistiken specificerar inte hur många olika personer räddningstjänsten larmats om vilket betyder att en och samma person kan ligga bakom flera av försöken. Oavsett tycker Peter Helge att siffrorna är tråkiga att se.
Flera av den senaste tidens bränder har inträffat efter årsskiftet och finns därför inte med i statistiken för 2024. När det kommer till hur bränderna startat kan Peter Helge bara hänvisa till polisen, som sköter den tekniska undersökningen. Att flera av dem i nuläget misstänks vara anlagda tycker han är väldigt tråkigt och hoppas att personen eller personerna som kan ligga bakom bränderna grips.
– Jag tror inte att de som håller på med det här riktigt tänker på konsekvenserna, vad det här innebär för den stackars individen som blir drabbad. Det här är ju saker som inte ska föregå i ett samhälle, vi måste ju få stopp på det, säger Peter Helge.
Att många Västervikare känner sig oroliga över den senaste tidens bränder tycker Peter Helge är förståeligt. Samtidigt påpekar han att kompetenta poliser arbetar hårt med fallen, och att det är viktigt att inte dra förhastade slutsatser om nya bränder innan polisen gjort sitt jobb.
Några enkla steg privatpersoner under tiden kan ta för att skydda sig är enligt Peter främst att se till att man har försäkring. Att förvara mindre föremål som ligger en varmt om hjärtat i sitt hus eller lägenhet istället för ett garage eller förråd kan också vara bra.
– Och dokumentera vad man har, det är också viktigt. Sen är det alltid det här med tillsyn, att man låser efter sig och ser till att det inte står saker framme.
– Sen får man prata med varandra och vara observant, många är jättebra på att hålla koll vad som händer runt gården. Var inte rädd för att fråga folk du ser var de gör där eller om du kan hjälpa dem med något. Och är man minsta orolig, så ska man ringa till polisen och berätta vad man ser, säger han.