Inom projektet som heter "Vilda blommor och fjärilar i Västerviks tätorter" ska det fram till slutet av 2018 genomföras en hel del aktiviteter som bland annat ska öka förståelsen för den biologiska mångfalden hos allmänheten. Det är Länsstyrelsen i Kalmar län som beslutat att bevilja projektmedel.
En grupp som projektet särskilt riktar sig till är barn upp till tolv år och deras familjer. Enligt projektbeslutet ska det arrangeras minst tolv barnvagnsvandringar där föräldralediga kommer kunna lära sig mer om naturen genom att tillsammans med en kunnig guide vandra med barnvagn i natur nära tätorten. I förskolan ska det initieras en årlig temavecka där en expert inspirerar. I Gamleby ska Naturskyddsföreningen starta upp "Natursnokar", som är ett sätt att upptäcka naturen tillsammans, för barn mellan sju och tolv år och deras föräldrar.
Vidare ska det genomföras cirka femton guidningar i Västervik och Gamleby där fokus är på sambandet mellan fjärilar och deras behov av vilda växter. En gång om året ska det anordnas två floravandringar och det ska även ges kurser om just fjärilar.
För att öka den biologiska mångfalden ska inventering genomföras av värdefulla insektsmiljöer i tätorterna Gamleby och Västervik. Det är kommunekologen i samarbete med stadsarkitekten och Naturskyddsföreningen i Tjust som sedan väljer ut de ytor som ska restaureras och skötas.