Leif Dahlgren, veterinär sedan över 40 år tillbaka, konstaterar att det här med omhändertagna sällskapsdjur är ett problem som främst gäller katter. Det finns en inställning hos vissa människor att katter inte är lika mycket värda som hundar.
Visserligen finns det de som samlar på hundar också, men katter förökar sig fortare och det är en viktig förklaring till att det ser ut som det gör.
Under årets första nio månader har över 200 katter omhändertagits i Kalmar län, men bara 24 övriga sällskapsdjur.
- Det är inte ovanligt med flera tiotals katter på ett och samma ställe. Men 30-40 katter instängda i ett hus strider mot deras naturliga beteende, säger Leif Dahlgren.
När det är så många katter samlade, blir de aggressiva mot varandra. Det är också lätt hänt att de får smittsamma sjukdomar, vilket gör dem svåra att omplacera, om de senare blir omhändertagna. Då får de i stället avlivas.
Leif Dahlgren säger att länsstyrelsen får in många anmälningar om katter som saknar tillsyn och skötsel.
Katter förflyttar sig på egen hand och samlas hos folk som matar dem. Genom matningen blir de mer eller mindre bofasta på platsen, samtidigt som de inte har någon garanterad tillsyn och skötsel. De får kanske inte veterinärvård när de blir sjuka, till exempel.
Leif Dahlgren tycker att det är ett problem att människor inte respekterar katter som individer. Det finns heller ingen logik i hur de behandlar djuren.
- Folk utsätter djur för lidande, men tycker sig ändå vara djurvänner.
Länsveterinären anser inte att man ska börja mata en katt som kommer till en, och som man tycker synd om. I stället ska man försöka söka rätt på ägaren. Annars lurar man kanske katten att byta hem.
Antalet omhändertagna katter har varit fler i år än tidigare, enligt Leif Dahlgren, och än är inte året slut. Han tror att ökningen har att göra med att det är fler som anmäler.
- Folk blir mer medvetna om katterna som inte har någon tillsyn och anmäler i högre utsträckning.