Överumsbor får stöd av krisgrupp

Västerviks kommuns Posum-grupp (psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer) aktiverades redan under onsdagskvällen för att ta hand om anhöriga och personer som befann sig i närheten av branden.

Snabb stödinsats. Säkerhetssamordnare Joakim Jansson informerade om stödinsatser efter den tragiska branden där en sjuårig pojke förolyckades.

Snabb stödinsats. Säkerhetssamordnare Joakim Jansson informerade om stödinsatser efter den tragiska branden där en sjuårig pojke förolyckades.

Foto:

Västervik2007-04-14 00:25
Många Överumsbor, bland dem många unga, blev vittnen till branden på Svedjevägen och följde räddningsarbetet på nära håll.
- Under kvällen var det ett disco här i skolans lokaler och ungdomarna begav sig ut och såg branden. Redan då mådde många dåligt, säger kommunens säkerhetssamordnare Joakim Jansson.

I krishanteringsgruppen ingår representanter från räddningstjänsten, polisen, sjukvården och kyrkan. Syftet med gårdagens möte på Överums skola var att informera allmänheten om räddningsinsatserna och om den hjälp som kan erbjudas vid en krissituation.
- Generellt vid olyckor och katastrofer handlar 70-80 procent av insatserna om information. Det finns ett behov av att träffas, se hur det gått till och få veta vart man kan vända sig för att få stöd, fortsätter Joakim Jansson.
Saklig information om ett händelseförlopp är även av stor vikt för att förhindra ryktesspridning.
- Det blir lätt spekulationer om varför exempelvis inte räddningstjänsten var på plats tidigare och varför kunde de inte rädda pojken. Man får nu en bättre förståelse för hur snabbt ett brandförlopp är, att det handlar om några få minuter.
Traumatiska händelser kan utlösa en rad reaktioner som kan komma långt efteråt.
- Det bästa är att prata med nära och kära om det som har hänt. Men har man behov får man gärna ta kontakt med Posum-gruppen eller landstinget för att få professionell hjälp, säger Joakim Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om