Överväger hoppa av

Kritisk mot obetald 24-timmarsjour som socialnämndsordförande.

Västervik2003-12-05 01:00
- För några år sedan ringde telefonen klockan halv ett en lucianatt. "Hej, det är polisen." Min första tanke var "är något av mina barn ute på något?"
Nu var det inte något av Marie-Louise Lundgrens egna barn det gällde. Däremot hade hon som socialpolitiker ansvar för en tjej från Västervik som var placerad på ett behandlingshem i en annan del av Sverige.
Flickan hade rymt från hemmet och hade nu hittats av polisen. Efter ha körts till psyk gjordes bedömningen att den tidigare uppgjorda behandlingsplanen inte kunde följas. Dessutom vägrade behandlingshemmet att ta emot flickan igen.
Poliserna undrade nu: Vad gör vi med flickan?¨
Den här typen av situationer är inte ovanliga för en socialnämndsordförande.
Beslut där myndigheter tar till tvångsåtgärder mot en individ ska enligt lagen fattas av politiker. Ofta brådskar det så mycket att man inte kan vänta till nästa sammanträde med sociala utskottet.
Istället förväntas socialnämndens ordförande kunna ta ställning på stående fot, 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.
Jouren har visat sig vara tyngre än vad Marie-Louise Lundgren (m) först räknade med när hon tillträdde som ordförande, och nu funderar hon på om hon ska fortsätta som ordförande.
Hon ser ett demokratiskt problem:
- För att klara av jobbet som socialnämndsordförande bör man antingen vara hemmafru, pensionär eller arbetslös.
Marie-Louise Lundgren är själv hemmafru.
- I måndags uppstod ett ärende som gjorde att jag med 20 minuters varsel fick bege mig till socialkontoret. Det är inte alla som har ett jobb där sådant är möjligt.
Hon får medhåll av oppositionspolitikern Bert Green (s) som själv var ordförande under åtta år:
- Under flera av de åren var jag ensamstående, men är man flera i hushållet väcks alla, och blir delaktiga i problemen.
Inte sällan är det så att akuta sociala problem ställs på sin spets under kvällar och helger.
-Man kan ge sig den på att det ringer när man satt sig framför tv:n på lördagskvällen för att ta det lugnt, säger Bert Green.
Socialnämnden diskuterade problemet vid sitt senaste sammanträde och vill att kommunfullmäktige genomför följande förbättringar:
- De som har jour ska ersättas för den. Jämför man ersättningarna för de politiska uppdragen i Västervik så har socialnämndsordföranden inte något extra betalt för jouransvaret.
Det innebär också att när Marie-Louise Lundgren vill ta semester, i somras var det tre veckor, får hon lita på att det finns politiker som vill ta över ansvaret utan att få något betalt för det.
Socialnämndens ordförande i Västervik har ett arvode på 20 procent av kommunalrådslönen. I Oskarshamn och Kalmar är motsvarande siffra 42 respektive 50 procent.
- Ett jourschema görs upp. Det är inte rimligt att en enda politiker ska ha ansvaret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om