På besök i chokladfabriken
Just nu går filmen "Kalle & chokladfabriken" på bio. Ett märkligt äventyr i en chokladfabrik. Men det är bara på låtsas.Det finns chokladfabriker på riktigt också.
Han gillar Kexchoklad. Dan Bowall är chef för Cloettas chokladfabrik i Ljungsbro.
Foto:
Dan Bowall är chef för fabriken. Tänk att ha en pappa som är chokladfabrikschef!
- Klart att mina tre barn gillar det, även om de är lite trötta på att bara få godis från Cloetta. Fast en gång var Grynet här och intervjuade mig. De var lite stolta när jag var med på tv, säger han.
Inne i Cloettafabriken väntar en märklig upplevelse. I stora rör i taket åker något fram med ett väsande ljud. Det är socker som är på väg till olika produktionslinjer. Ungefär 35 ton socker går åt - om dagen.
Vi går först till platsen där man tillverkar kexchoklad. Det första som möter oss är några behållare med kexchokladbitar som är trasiga. De ska användas för att göra ny kexchoklad.
Sedan går vi fram till ett stort rör som det rinner choklad ur - hela tiden. Tänk att ha ett sånt hemma.
Det är ganska varmt i fabriken och det luktar sött av allt socker och all choklad. Över allt finns det godis. Godis som åker på löpande band, godis som gått sönder och ligger i stora kar, godis som ligger paketerat i stora kartonger och godisbitar som ligger i små montrar. Det är gratis att äta godis ur dessa montrar för de som arbetar här.
Mehrnosh Dahlström håller på att packar Centerrullar i kartonger. Hon har jobbat på Cloetta i sex år.
- Men jag har inte blivit trött på godis än. Fast jag äter inte så mycket på jobbet, det luktar för mycket godis här. Man blir inte sugen, säger hon.
Tillverkningen av chokladen går snabbt och är nästan helt automatisk. Det är lite olika processer beroende på vilken slags choklad det är. Center verkar svårast. Då ska ju chokladen fyllas med flytande kola. Men det sköter speciella maskiner.
Fast ibland går det fel. Plötsligt fastar en stor kexbit i kexchokladmaskinen. Det blir snabbt stopp på kexen, medan det löpande bandet rullar vidare. Det faller kex på golvet och kex på bandet går sönder. Snabbt rusar flera personer till och plockar bort kexen som fastnat. Snart rullar allt vidare som vanligt.
Dan Bowall tycker att det är roligt att arbeta med godis.
- Alla man pratar med har en relation till godis. Det finns mycket känslor i det, även för vuxna.
Men däremot kommer det inte så mycket nya godisuppfinningar.
- Nej, det är faktiskt svårt att hitta på väldigt nya saker. Den senaste riktiga uppfinningen var när Kinderäggen kom, men då var det ju inte själva godiset som var nytt utan att man la en leksak i godiset, säger Dan.
Cloettas mest populära godissorter har funnits jättelänge. Den första kexchokladen gjordes 1938, Center och Plopp kom i mitten av 1940-talet och Guldnougat redan 1913.
Nog för att det verkar vara roligt att vara chef för en chokladfabrik och visst kan man bli avundsjuk på de som får tillverka godis varje dag, men frågan är om inte det bästa jobbet på chokladfabriken är att jobba som godisutvecklare. Det är människor som bara jobbar med att hitta på nytt godis och utveckla nya smaker.
- Ja, det är nog ett drömjobb för många barn. Det är ett spännande jobb. Vill man arbeta som det ska man plugga till livsmedelskemist, säger Dan.
Då slipper man besöka chokladfabriken. Då kan man nästan bo där.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!