På gång: Torget kan göras om

Redan 2014 satte förändringsarbetet av Spötorget i gång. Men sedan dess har inte mycket hänt. VT kan nu avslöja att idéarbetet pågår för fullt.

Entré. En idé är att kulturkvarteret även ska gå och nå från Olof Palmes park genom en ny entré. Förslaget är alltså att det ska gå att passera genom huset.

Entré. En idé är att kulturkvarteret även ska gå och nå från Olof Palmes park genom en ny entré. Förslaget är alltså att det ska gå att passera genom huset.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-01-21 08:00

Kulturenheten på Västerviks kommun och Bostadsbolaget håller just nu på att ta fram ett förslag som berör Spötorget. Tillsammans med en extern arkitekt och inredningsarkitekt tittar kulturenheten och Bostadsbolaget på hur huskroppen som i dagsläget inrymmer bland annat stadsbiblioteket, Bostadsbolaget och Västerviks teater och konferens, med teatersalong och konsthall, ska planeras och användas.

– Vi har två uppdrag som berör det här. Det ena är att titta på lokalförutsättningarna för stadsbiblioteket och det andra är att ta fram förslag på något form av kulturkvarter. I diskussionerna tittar vi både på biblioteket, men också på utställningshallen och scenen, säger Maria Rudbo, kulturchef.

Förhoppningen är att även kunna koppla ihop Mejeriet med resten av verksamheterna.

– Sen är det möjligt att man inte kan göra åtgärderna allt i ett paket utan att man kanske får titta på allt i flera steg. Det är där vi är i dag.

I den kulturstrategi som togs fram och blev antagen av kommunfullmäktige i april 2016 står det att ” En offentlig mötesplats för kreativa och konstnärliga uttryck ska inrättas under 2018”.

– Det har varit en väldigt lång process. När den skrevs 2015 så trodde man väl att 2018 skulle vara lagom. Det har varit saker som har påverkat så att allt har dragit ut på tiden. Vi har under den här tiden tittat på Varmbadhusets användning och tagit fram ett förslag på att lägga kulturaktiviteter där, men sen blev inte det aktuellt, säger Maria Rudbo som menar att det trots allt finns vissa fördelar med att allt har dragit ut på tiden.

I april i fjol antog nämligen kommunfullmäktige en ny biblioteksplan.

– Biblioteksplanen innebär en ganska radikal verksamhetsutveckling och på det sättet är det väldigt bra att vi nu kan jobba med lokalfrågan utifrån verksamhetens behov. Hade vi blivit klara tidigare och sedan fått veta att vi skulle jobba på ett annat sätt, då hade vi målat in oss lite i ett hörn. På det sättet har det varit bra för verksamhetens skull, för medborgarna och för att tillgängligheten, säger Maria Rudbo.

– Men förhoppningsvis kan vi fatta ett beslut 2018. Det är vår, på tjänstemannasidan, förhoppning.

Huskroppen där bland annat Stadsbiblioteket ligger i dag innebär många utmaningar, enligt Maria Rudbo. Målet är att utnyttja ytan på bästa sätt och att se till att byggnaden är tillgänglig för alla. Enligt Maria Rudbo kommer Olof Palmes park som ligger vid Mejeriet ses över av kommunen.

– Vi skulle ju gärna se att skulle finnas en entré från parken. Det förslag som vi jobbar på nu är att allt kommer att vara ”i ett” så att säga, säger Maria Rudbo och förklarar att det betyder att alla verksamheter ska vara sammanlänkade inomhus.

Arbetsgruppen med representanter från Kulturenheten och Bostadsbolaget arbetar just nu på ett så kallat inriktningsförslag.

Vi jobbar på väldigt snabbt för att få upp det till kommunstyrelsen så fort som möjligt, förhoppningsvis i februari, säger Maria Rudbo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om