På jakt efter skogens guld

Tack vare regnet och värmen ser det ut att kunna bli ett bra svampår. VT följde med svampexperterna Gusztav och Judit Kiskeri på en promenad efter de åtråvärda läckerheterna.

Judit Kiskeri rensar den nyplockade svampen under överseende av maken Gusztav. Foto: Lisa Olaison

Judit Kiskeri rensar den nyplockade svampen under överseende av maken Gusztav. Foto: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-07-22 10:35
Paret Gusztav och Judit Kiskeri från Västervik har varit med om det mesta när det gäller svamp. Båda är uppvuxna med svampplockning som är en stor tradition i Ungern där de båda kommer ifrån.Sedan de flyttade till Sverige har de spenderat många mil i skogarna för att hitta mest och bäst svamp.- Det är en skojig hobby. Delvis lär man sig något hela tiden, det är en egen värld. Och dels ger det bra motion. Man drivs hela tiden av att hitta mer, säger Gusztav Kiskeri.Direkt efter att vi hoppar ur bilen missar jag den första svampen. Men den Karljohan som står där är inget som undgår Judit Kiskeri och hennes man.De berättar att man måste veta vilket träd träd som hör ihop med vilken svamp.- På hösten står Karljohan vid tallar och nu hittar vi dem under lindar, säger hon.De vandrar vant fram längs det bitvis höga gräset och sveper med vandringsstavarna för att inte missa något på marken.Gusztav tar upp en Spindelskivling och berättar att han från början var allergisk mot svamp men att det har gått över i dag.- De här växer under björkar. Men det är inget jag rekommenderar för nybörjare för man kan lätt ta miste på dem. I början när vi plockade dem fick jag provsmaka. Och om jag mådde bra efter en vecka så fick barnen smaka, säger han.Han stoppar ner Spindelskivlingen i korgen tillsammans med de andra svamparna. Däri ligger två svampknivar med borste på andra änden.- Det är viktigt med en luftig korg för svamparna blir mycket snabbt förstörda. Många lägger de i plastpåsar men det är inget bra för det blir för fuktigt, säger han.Både Gusztav och Judit tror att det kan bli ett bra år för alla svampälskare. Dagen innan vi träffar dem fick de med sig en halv liter Karljohansvamp hem.- Det har varit mycket regn och varmt vilket är bra för svampen. Om det fortsätter så här så blir det ett bra år, säger Judit Kiskeri.- Det vi har hittat i dag är ett gott tecken, fortsätter hennes man.Men man ska vara försiktig om man inte är en van svampplockare. Och även om man känner igen en svamp kan den vara farlig.- De flesta som blir förgiftade äter svamp som är för gammal. Det är kanske en ätlig sort men om den är gammal är det inte bra, säger Gusztav Kiskeri.När vi kommer hem är de noga med att rensa skörden direkt. Annars kan maskarna förstöra svampen. De första svamparna som kommer nu är ofta maskätna.Judit skär bort lite av undersidan på de största svamparna. Sedan skivar hon ner allt till en härlig mix. Bara i vissa fall sköljer hon med vatten om inte jorden försvinner med borste.Gusztav berättar hur han tänker använda svamparna.- Antingen steker vi dem som de är med lite kryddor. Eller så använder vi dem till en sås med lite gräddfil. Köttfärsen går det också bra att ha svamparna i, säger han.- Men man ska inte blanda de godaste. Jag blandar aldrig kantareller. Och Karljohan mycket sällan. De vill jag inte ha med andra svampar. Men de vi hittade i dag tycker jag om att blanda i köttfärsen, tillägger Judit Kiskeri.
Tänk på
Plocka aldrig svamp som du inte är helt säker på.Provsmaka inte rå svamp så att ditt barn ser det.Lita inte på allt som står i gamla svampböcker.Ring Giftinformationscentralen om du misstänker svampförgiftning.Spara svampen för eventuell identifiering.Källa: Giftinformationscentralen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om