"På kirurgen är det snart som att jobba på en fabrik"
- Läget är helt ohållbart. Vi går på knäna och hinner inte ge patienterna den omvårdnad de har rätt till. Här på kirurgavdelningarna är det snart som att jobba på en fabrik.Det säger Pernilla Karlsson, undersköterska på kirurgkliniken vid Västerviks sjukhus.
Kan inte fortsätta som chef. Kenth Johansson måste sluta som verksamhetschef för kirurgin i Västervik när han förordnande går ut vid årsskiftet. Jag krävde att de senaste besparingarna skulle dras tillbaka, men fick inget gehör. Jag kunde inte ta på mitt ansvar att patienternas säkerhet riskeras, säger han.
Foto: Fotograf saknas!
- Det här lilla att kunna lägga handen på en patients axel hinns aldrig med numera. Vi bara stressar runt. Man får dåligt samvete för att man inte har tid att bry sig. Speciellt cancersjuka skulle ofta behöva lite extra vård och tröst men det hinner vi inte med, säger Pernilla Karlsson som också jobbar fackligt inom Kommunal.
- Patienter har olika vårdbehov. Nu tvingas vi dra alla över en kam. Patienterna drabbas när vi är stressade och mår dåligt.
Tidigare i år reagerade Eva Myrén, Kommunals huvudskyddsombud på sjukhuset, och kopplade in arbetsmiljöverket som gjorde ett besök på kirurgkliniken i mitten av augusti:
- På kirurgkliniken börjar folk inom alla personalkategorier bli utarbetade. De klarar inte längre sina arbetsuppgifter, men försöker ändå kämpa så länge de orkar. Nästa steg blir att de går in i väggen och sjukskrivningarna börja komma, säger hon.
Medelbeläggningen på kliniken har ständigt ökat och är i dag uppe i 90 procent. Vissa veckor är beläggningen över 100 procent. Så många patienter har kliniken varken kapacitet, lokaler eller personal för.
Inte på något annat sjukhus i länet har man färre personal per säng än på kirurgkliniken i Västervik. Nu går det inte att jobba effektivare. Nu accepterar personalen inte längre att deras verksamhet bara fortsätter att urholkas.
- Vår "vårdproduktion" är i dag dubbelt så hög som i Oskarshamn om man ser på antalet personal per säng, säger Kenth Johansson, chef för kirurgverksamheten i Västervik.
Kenth Johansson, som påtalat de orealistiska besparingskraven under lång tid, anser att läget i dag är riktigt bekymmersamt.
- I och med att politikerna vill att vi ska spara in ytterligare på personalen är patientsäkerheten i fara. Det kan jag inte ta på mitt ansvar, säger Kenth Johansson som därför måste sluta som kirurgchef vid årsskiftet då hans chefsförordnande utgår.
- Jag hade kunnat tänka mig en förlängning men för att kunna fortsätta krävde jag att ytterligare neddragningar inte fick göras. Det är vård det handlar om, inte produktion av kylskåp.
Landstingsrådet Lena Segerberg (s) har ansvar för sjukhus och regionvård i Kalmar län. Hon berättar att landstinget nu har anlitat ett utomstående konsultföretag, Ledningsbolaget, för att gå igenom arbetssituationen på kirurgkliniken i Västervik.
- De tittar ingående på bland annat bemanning i förhållande till antalet vårdplatser. Om cirka en månad bör rapporten vara klar.
Dras besparingskraven tillbaka om rapporten visar att det inte går att skära ned personalen mera?
- Jag vill inte uttala mig förrän jag vet hur rapporten ser ut. Det kan kanske bli aktuellt med andra helhetslösningar.
Segerberg menar att länets tre kirurgkliniker skulle kunna samarbeta bättre. Kanske måste också en del patienter styras om till andra sjukhus, även om de själva helst vill opereras i Västervik.
- Vissa operationer görs kanske bara en gång i livet. Då får man acceptera att åka till en annan ort för att bli opererad. Ett annat problem är att medicinskt färdigbehandlade patienter ibland måste kvarligga i veckor på avdelningen för att deras kommun inte klarar av att ta hem sin, ofta äldre, patient.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!