På landsbygden ger man mer i kollekt än inne i stan

Det är stor skillnad på hur frikostiga människor är med kollekten i Västerviks kommun. Landsbygdens kyrkobesökare lägger betydligt mer pengar i håven än kyrkobesökaren i stan.

Anders Björkman är kyrkvärd i S:t Petri kyrka och har ansvaret för att samla in kollekten från kyrkobesökarna.Foto: Anders Steiner

Anders Björkman är kyrkvärd i S:t Petri kyrka och har ansvaret för att samla in kollekten från kyrkobesökarna.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-02-18 00:06
I Törnsfall lade de 535 församlingsmedlemmarna i snitt 42:70 kronor per person under 2008. Inne i tätorten har Västerviks församling 17 806 medlemmar, som lade totalt 225 783 kronor i kollekt. Det gör ett genomsnitt på blott 12:68 kronor per person.Gladhammar/Västrum är en annan församling där medlemmarna lägger mycket i kollekthåven. Förra året blev det 51 066 kronor på 1 769 församlingsmedlemmar, vilket gör ett snitt på 28:90 kronor per person.I hela Linköpings stift samlades förra året in 7 964 000 kronor. De cirka 420 000 kyrkotillhöriga medlemmar i stiftet lade alltså i snitt knappt 19 kronor per person i kollekt.Den totala kollekten utgörs av tre delar: församlings-, riks-och stiftskollekt.Då inrapporteringen av just församlingskollekt till Svenska kyrkans datasystem numera är frivillig, och 11 av 14 församlingar i Västerviks kommun valt att ej rapportera in församlingskollekten, har VT jämfört endast de tre församlingar som rapporterat in den totala kollekten.Kyrkoherde Britt Alf i Västervik, är vi snålare i stan eller är det helt enkelt så att en större andel av församlingen går i kyrkan på landsbygden?
- Jag är inte förvånad över siffrorna. Jag tror nog man har en liten annan syn på kollekt på landet. Inne i stan finns det också flera organisationer som samlar in pengar.- Det är mer sekulariserat i tätorten. Vid de internationella insamlingarna ser man ofta att just små församlingar samlar in mer pengar per person. Det är säkert också så att en högre procentandel av församlingen går i kyrkan på landet än i stan. Man månar nog mer om sin bygd och sin kyrka ute på landet.Domkapitlet bestämmer vilka datum församlingarna ska samla in församlingskollekt, rikskollekt respektive stiftkollekt. Det är en typ av kollekt i taget.- Den enskilda församlingen bestämmer själv till vilket ändamål församlingskollekten ska gå.Vissa församlingar i landet har börjat med "kollektomat", en apparat för bank- och kontokort. Något för Västervik?
- I augusti 2007 var vi på studiebesök i S:ta Maria kyrka i Helsingborg. Där fick vi bland annat se hur just en kollektomat fungerar. Vi är inte främmande för en sådan framtida utveckling i Västervik men vi har dock ännu inte tagit något beslut, säger Britt Alf.Sveriges allra första kollektomat testades redan för sex, sju år sedan i Linköpings stift, i Aneby församling i Östergötland.Där blev den dock ingen större hit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om