På sälspaning i Östersjön

Havsdjur Sälarna har ökat igen efter många svåra år av jakt, miljögifter och omfattande epidemier. Därför har också chanserna att få se de stora vattendjuren åter ökat, och i dag är det populärt att åka på sälsafari. Guidade turer till sälkolonier ordnas både på västkusten och längs ostkusten.

Foto:

Västervik2008-08-16 00:07
Ända sedan dess har människan varit sälarnas värsta fiende, in på 1900-talet jagade skärgårdsborna säl både för köttets och för skinnets skull. Av späcket gjorde man sälolja som använts till många olika ändamål.Fram till på 1920-talet fanns det troligen 100 000 gråsälar i Östersjön. Man sedan dess har det gått snabbt utför. Skoningslös jakt följdes av miljögifter. Framför allt PCB anses vara orsaken till att gråsälarna var på gränsen till utrotning på 1980-talet.Nu har stammen återhämtat sig, och i stället för att jaga sälarna åker vi nu på sälsafari. En snabb undersökning på internet visar att sälsafari ordnas från nästan varje hamn på västkusten, där målet är se knubbsälar. På östkusten går det sälturer från många hamnar, från Blekingekusten i söder till Piteå skärgård i norr. I Roslagen och Stockholms skärgård är det den stora gråsälen man tittar efter. Längre söderut väntar den mindre kusinen, knubbsälen.En tidig sommarmorgon följde vi med på sälsafari från Bergkvara i södra Kalmarsund. Där lever Östersjöns största koloni av knubbsälar. Denna koloni har ökat stadigt sedan 1980-talet och sälarna är nu utspridda längs flera mil av kusten.På bara en timme lyckades vi spana in ett femtontal sälar på turen från Bergkvara till ett sälområde lite längre norrut. Sälarna kunde ses på knappt 200 meters avstånd. Närmare än så kör man inte gärna, framför allt för att inte störa knubbsälarna, som i juli har ganska små ungar (kutar). Det är viktigt att de inte skräms ner i vattnet för ofta, eftersom de har stort behov av att ligga uppe på stenarna och hålla sig varma. Det är också mycket grunt och stenigt i Kalmarsund, och navigeringen är ett äventyr. Intresset för att följa med på sälsafari är stort. Flera arrangörer berättar att det varit fullbokat hela sommaren.Det är en upplevelse att se sälarna röra sig fritt i vattnet. De är mycket snabba och skickliga simmare och utstrålar i många fall ett påtagligt leklynne, med plötsliga ruscher och vattenkaskader. Kajakpaddlare vet att sälar är mycket nyfikna och ibland kan komma fram nära kajaken och titta upp ur vattnet.Vad man däremot inte förunnas att se är när sälarna fiskar. Det här är ett välkänt ämne för många yrkesfiskare som fortfarande ser gråsälarna som skadedjur. En vuxen gråsäl kan nämligen äta sex-sju kilo fisk per dygn och vissa sälar tycks specialisera sig på att plundra utlagda fiskeredskap.Tillgången på fisk tycks vara så god i Östersjön att sälstammen fortsätter att öka. Fiskdieten är dock på gott och ont. Under många år pågick en räddningsaktion i ett sälhägn vid Forsmark där gråsälar föddes upp på fisk från Västerhavet, istället för Östersjöfisk som innehåller många gånger högre halter av miljögifter.
Sälarna i Östersjön
I Östersjön finns tre sälarter, gråsäl, knubbsäl och vikaresäl.Gråsälen är störst av Östersjösälarna. En gråsälshane kan väga upp till 300 kilo och bli 3 meter lång. Beståndet av gråsälar i hela Östersjön uppskattades efter räkningar i Sverige, Finland och Ryssland till omkring 24 000 sälar år 2006. På svenskt vatten finns gråsälarna i huvudsak i Stockholms och Östergötlands skärgårdar och i Bottenviken. Stammen ökar med cirka 7,5 procent per år.Gråsälarna i Östersjön drabbades under 1900-talets senare del av miljögifter som gjorde honorna sterila och orsakade förändringar i skelettet. Efter 1980-talet har situationen förbättrats avsevärt, och stammen har ökat igen. Fortfarande är sjukliga förändringar, framför allt tarmsår, vanliga hos gråsälarna. Det är okänt vad detta beror på, men miljögifter kan inte uteslutas.Knubbsälen är mindre än gråsälen och finns framför allt i Skagerack, Kattegatt och Öresund. Beståndet uppskattades 2006 till ungefär 10 000 djur. Dessutom finns en isolerad koloni i Östersjön, varav 600 i södra Kalmarsund. Knubbsälarna har drabbats av flera svåra epidemier, den så kallade säldöden, som slog till både 1988 och även 2002 då minst 10 000 sälar vid västkusten dog. Knubbsälarna i Kalmarsund har dock klarat sig från epidemierna. Vikaresälen lever i östra delarna av Östersjön, bland annat i Finska viken och i Rigabukten. Sammanlagt finns troligen bara 4 000 vikaresälar kvar i Östersjön. 1991 drabbades arten av en okänd sjukdom då hälften av beståndet i Finska viken slogs ut.Källa: Naturhistoriska riksmuseet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om