På spaning efter vilda blommor
Svenska Botaniska Föreningen och Naturskyddsföreningen i Tjust har ordnat två blomstervandringar i Ankarsrum och i Dalhem i samband med "De vilda blommornas dag".
Den vilda blomman. Både ung och gammal följde med på blomstervandringarna i Dalhem och Ankarsrum.
Foto: Fotograf saknas!
I Dalhem var Rune Oppgården ledare för blomstervandringen i det vackra niplandskapet kring Enebäcken, 2,5 km. norr om Dalhem. Eftersom Rune även är geolog visade han med hjälp av kartor att deltagarna stod i nordänden av den långa sprickdal i nord-sydlig riktning, som sträcker sig 4 mil. i dalgångar och sjösystemen ända till Hjorted. Enebäcken rinner från sjön Patt, som är en dödishåla, ner till sjön Vrången vid Larum.
I Enebäcken blommade stora mattor av sköldbladsmöjan vit tillsammans med de avlånga bladen till igelknopp, som är senare i sin blomning. I kanten stod ett bestånd av bäckveronika vackert blåblommande och topplösan med sina gula skaftade blommor i bladvecken. Av orkidéer fann vi ett flertal grönvita nattvioler, varav några i blom och några tvåblad ännu ej i blom. Annars var det mesta i gult.
Utmed bäcken fanns ett stort bestånd av höga smörbollar. Av fibblor studerade vi gråfibblan, kornfibblan eller svinroten, klasefibblan, sommarfibblan och en ännu ej blommande kärrfibbla. Av lägre växande gula blommor noterade vi skillnaden på käringtand och gulvial och flera solvändor. Mer anspråkslös var en låsbräken och på stigen krypande knytling. Blomvandringen avslutades i Björndalen med fin blomning av vippärt och skogsvicker medan trolldruvan var överblommad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!