"På tok för få poliser i Kalmar län"
Var fjärde polis utsätts för våld eller hot på jobbet. Det visar en enkät Polisförbundet låtit göra. I Kalmar län är siffran ännu högre - 29 procent.- På tok för få poliser i yttre tjänst är säkert en orsak. Hög arbetsbelastning kan skapa en stress som leder till att poliser agerar på ett sätt som gör att de oftare utsätts för hot eller våld.
Våld och hot på jobbet. 26 procent av alla poliser har det senaste året utsatts för våld eller hot på jobbet. Det visar en undersökning Polisförbundet låtit göra. I Kalmar län är siffran 29 procent. I Kalmar län är dessutom andelen poliser som upplever att de har en för hög arbetsbelastning i särklass högst i landet - 66 procent. Foto: Patrick Persson
Foto: Fotograf saknas!
I Polisförbundets undersökning har tusen poliser intervjuats. Bland landets utryckningspoliser, poliser i yttre tjänst, har 63 procent utsatts för våld eller hot på jobbet det senaste året.
- Det är dags att ta hot och våld mot poliser på allvar. En polis som ständigt utsätts för press måste få ett bättre stöd från samhället, säger Polisförbundets riksordförande Jan Karlsen.
- Undersökningen visar att många av de poliser som utsatts för våld eller hot inte alls fått det stöd de borde av arbetsgivaren.
29 procent av poliserna i Kalmar län har utsatts för våld eller hot. Endast sex län uppvisar en högre siffra, medan tolv län har en lägre siffra.
Yngre poliser, upp till 39 års ålder, utsätts i större utsträckning för våld eller hot. Där är siffran 60 procent, jämfört med 22 procent i åldrarna 40-54 år och 8 procent för poliser över 55 år.
- Det saknas tillräckligt många äldre, erfarna poliser i yttre tjänst som kan stötta kolleger och vara vägledande i olika situationer, säger Thomas Carlsson i Västervik.
- Vi har en gererationsväxling just nu. Äldre poliser är en bristvara inom utryckningen.
Thomas Carlsson tycker att siffrorna för Kalmar län är oroväckande höga.
- Hela samhället har nog hårdnat, vi har fått en annan attityd. Respekten för poliser verkar ha minskat.
I Polisförbundets undersökning tycker så mycket som 66 procent av poliserna i Kalmar län att de har en för hög arbetsbelastning. Det är den i särklass högsta siffran i Sverige. På andra plats ligger ett annat till ytan stort län, Jämtland, med siffran 60 procent.
- Hög arbetsbelastning och stress spelar in mycket. Plus de stora avstånden att köra i vårt långa län, säger Thomas Carlsson.
- Det är alldeles för få poliser i yttre tjänst i Kalmar län. I sommar kör vi med absolut minibemanning. Vore vi fler kunde vi göra ett bättre jobb. Då finge vi längre tid för varje ingripande och kan då agera på ett sätt som minskar risken för hot och våld.
Thomas Carlsson berättar att Polisförbundet länge krävt att polisutbildningen görs om till en treårig högskola.
- Då skulle det finnas utrymme även för ingående forskning i kriminologi, människors beteenden samt forskning kring faktorer som leder till brottslig verksamhet. Unga poliser behöver nog bättre utbildning i att bemöta folk.
Rapporten i korthet
26 procent av landets poliser har det senaste året utsatts för våld eller hot i jobbet. 20 procent har utsatts för våld och 16 procent för hot.
72 procent av de poliser som det senaste året utsatts för våld eller hot uppger att deras arbetsgivare fått kännedom om detta.
Av de poliser som uppger att arbetsgivaren fått kännedom om att de blivit utsatta för våld eller hot har endast 39 procent fått någon form av stöd av arbetsgivaren. 61 procent fick inget stöd alls.
72 procent av de poliser som det senaste året utsatts för våld eller hot uppger att deras arbetsgivare fått kännedom om detta.
Av de poliser som uppger att arbetsgivaren fått kännedom om att de blivit utsatta för våld eller hot har endast 39 procent fått någon form av stöd av arbetsgivaren. 61 procent fick inget stöd alls.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!