Pappersjobb stör jordbruk

Förra året gjorde det svenska näringslivet slut på 94 miljoner blanketter. Småföretagarna är de hårdast drabbade och nu har Lantbrukarnas Riksförbund undersökt hur regelkrånglet ska kunna minskas.

Överhopad. Att vara bonde innebär inte bara att vara att till exempel köra tröska eller sköta djuren. Det blir en hel del pappersarbete också intygar Kicki Olsson,  lantbrukare och ordförande i LRF:s kommungrupp i Västerviks kommun.  Arkivbild: Hans brandin

Överhopad. Att vara bonde innebär inte bara att vara att till exempel köra tröska eller sköta djuren. Det blir en hel del pappersarbete också intygar Kicki Olsson, lantbrukare och ordförande i LRF:s kommungrupp i Västerviks kommun. Arkivbild: Hans brandin

Foto:

Västervik2007-05-25 00:25
- Blanketterna tar tid, och tid är pengar. Jag vet såna som har sagt att "Hade vi vetat att det skulle vara så här krångligt så skulle vi aldrig ha gett oss in på det", säger Kicki Olsson, lantbrukare och ordförande i LRF:s grupp i Västerviks kommun.

Hon håller med om resultaten i LRF:s undersökning: Byråkratin hämmar jordbrukets utveckling. I undersökningen har 4000 bönder gett sin syn på saken. Den visade att var tredje bonde skulle utveckla sitt företag om krånglet minskade.
Många av reglerna gäller miljö- och djurskydd. Men även ansökningar om bidrag får lantbrukare äver hela landet att klia sig i huvudet. Ofta upplevs reglerna som otydliga och motsägelsefulla och drygt hälften av de svarande i undersökningen kände oro för att göra fel. I värsta fall kan en miss innebära indraget bidrag eller böter. Sanktioner som LRF inte tycker står i proportion till felet. EU-byråkratin upplevs som krångligast.
- Vi brukar anlita en LRF-konsult till EU-blanketterna, säger Kicki Olsson.

Hon och hennes man Per Olsson driver ett skogs- och lantbruk med ett sjuttiotal kor för köttproduktion i Forsby, utanför Ankarsrum.
- Det är hela tiden väldigt mycket papper. Och jag är ju ingen administratör heller. Men på ett sätt kan det vara bra med att det är så noga. Är man väl godkänd så har man det att visa upp om någon klagar, säger Per Olsson.
Reglerna anses vara anpassade för stora företag och därför missgynna små.
Mindre företag har inte utrymme att anställa administrativ personal och därför läggs allt jobbet på företagsinnehavaren.
- Det går mer åt att det blir större och färre lantbruk. Det är lättare att gå med vinst och då kan man också anlita personal, säger Per Olsson.

Käpparna i hjulet är många. Att få svar på en ansökan om att till exempel bygga ett djurstall kan ta upp till ett år. Hela arbetsdagar kan gå åt till att ta emot inspektörer från en flera olika myndigheter. Bara att transportera lysrör till tippen kräver tillstånd samt dokumentering av mängd. Ett pappersarbete som den miljömedvetne privatpersonen slipper.
Ofta tas adminstrativa avgifter ut när tillstånd och inspektioner ska göras.
- När vi sätter ut fällor för barkborrar så måste vi ansöka om tillstånd från myndigheterna för det. Sedan får vi betala en avgift för handläggningen. Så vi måste betala till myndigheterna för att hålla barkborrar borta från skogen, säger Kicki Olsson.

Hon upplever en misstänksamhet mot Sveriges lantbrukare.
- Det verkar finnas en uppfattning om att lantbruk är miljöfarligt, att vi inte sköter oss. Men vi lever av miljön så vi måste ta hand om den, säger Kicki Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om