Lunchsoffan är ett återkommande evenemang i Västerviks kommun. Det är Västervik framåt som arrangerar och på fredagen under visfestivalveckan var det den kände meteorologen Pär Holmgren som blev intervjuad av Niklas Lind.
Pär Holmgren lämnade arbetet som meteorolog på SVT 2008. Han berättar att det var en fantastiskt rolig tid men det var också krävande att vara en offentlig person. Det kunde hända att han gjorde över 200 intervjuer på en månad. Nu arbetar han på Länsförsäkringar som naturskadespecialist. Försäkringsbolagen tar klimatförändringarna på allvar och deras uppgift är att bedöma och förebygga risker.
– Vi har dialog med kommuner och länsstyrelser. Till exempel att man låter bli att bygga på platser som i framtiden kan drabbas av översvämningar.
Skärgården är en viktig del av Västervik och många lever på att besökare vill komma hit och njuta av rent och friskt vatten.
– Östersjön är en extra stor utmaning. Det blir varmare och koldioxid i luften går ner i havet som bildar kolsyra vilket gör vattnet surt. Det blir också sötare eftersom ökad nederbörd i norra Sverige gör att sötvatten rinner ut i havet. Övergödning och minskad biologisk mångfald är också ett stort problem.
Men Pär Holmgren är ändå hoppfull eftersom Östersjön är en begränsad yta och det går tydligt att påvisa att något inte står rätt till. Det är ett prioriterat område inom EU-politiken och länderna på östra sidan kommer ställas inför tuffa krav i och med medlemskap i EU.
Som privatperson är det en hel del man kan göra för att hjälpa till att minska sin negativa klimatpåverkan. Pär Holmgren råder oss att börja smått och med sådant som känns enkelt. För egen del äter han kött producerat i Sverige, fast mest är det vegetariskt på tallriken. Han tar alltid tåget när han ska resa såväl privat som i tjänsten.
Vi står inför stora klimatförändringar och vidsträckta områden i världen kommer att bli hårt drabbade.
– Vi i här i norr har större marginaler än resten av världen. Vi kan till och med gynnas till viss del. Vi kan få en något längre odlingssäsong och spara energi vid uppvärmning av bostäder. Men övriga delar av världen står inför enorma problem. Det är en humanitär rättvisefråga och det kommer aldrig vara försent att göra något åt det.