Partierna som lever farligt

Valåret 2018 kan bli tufft för kommunens minsta partier. Då införs en tvåprocentsspärr till kommunfullmäktige.

Siktar på uppgång. Lars-Inge Karlsson (KD) tror att partiet ska kunna vända uppåt i nästa kommunval.

Siktar på uppgång. Lars-Inge Karlsson (KD) tror att partiet ska kunna vända uppåt i nästa kommunval.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2017-12-29 09:00

När Västerviks storkommun bildades 1970 tog sex partier plats i kommunfullmäktige. Ett av dem var KDS som fortfarande skulle få vänta 15 år innan man kom in i riksdagen.

Två val senare utökades partifloran med VDM, Västerviks Demokratiska Miljöparti. Ett lokal parti som fick sitt genombrott i och med protesterna mot ett stort vägprojekt i centrum. Att sådana partier bildas, och får ett snabbt genomslag är inte ovanligt. Det har förekommit både här och var i Sverige. Mer unikt är att VDM, numera under namnet Westervikspartiet, finns kvar i dag – mer än 40 år senare.

Det är typiskt för kommunfullmäktige i Västervik. Partierna har stadigt blivit fler: Miljöpartiet 1982, Socialisterna 2006 och Sverigedemokraterna 2010. Men hittills har inte något parti trillat ur.

Det bäddar för en stenhård konkurrens i valet 2018. Då har en tvåprocentsspärr införts. Hade man inte slopat indelningen i två valkretsar – Staden och landsbygden – hade den spärren varit tre procent.

De partier som lever farligast är KD och WP. De fick 2,48 procent respektive 2,97 procent.

Är de oroliga för tvåprocentsspärren?

– Den tror jag att vi kommer att klara med marginal, men de stora partierna har under en lång följd av år gjort det svårare för de mindre partierna, säger Hans Ellervik, Westervikspartiet.

Han tar som exempel att kommunfullmäktige i steg har minskat från 75 till 57 mandat. Dessutom har platserna i kommunens bolagsstyrelser och nämnder blivit färre. Det har minskat de mindre partiernas möjligheter både till insyn och till att synas med sin politik, enligt Ellervik.

– Allt oftare ställs vi inför frågor först när det är dags att ta beslut, och då får vi veta att det är bråttom, säger han.

Även Kristdemokraternas Lars-Inge Karlsson är optimistisk. Han säger att slopandet av valkretsindelningen i kommunen var viktig. Den har ökat partiets chanser att hänga kvar.

Hur beroende är ni av att det går bra för partiet på riksnivå? Där ser det ju tufft ut just nu...

– Det är klart att det är viktigt för oss, men vi tror att när det närmar sig valet så kommer partiet att bli mer synligt. Vi har legat under fyraprocentsspärren på riksnivå tidigare, säger Lars-Inge Karlsson.

Finns det några speciella frågor i kommunvalet som gör att ni kan sticka ut?

– Det kan finnas sådana frågor, men det är inget vi tagit beslut om i styrelsen än så där säger jag inget, svarar Lars-Inge Karlsson (KD).

Hans Ellervik är tydligare:

– Utan tvekan skolan!

Han tar upp Marieborgsskolans trångboddhet. En fråga som han tycker att de ledande partierna misskött.

– Hur många år har man diskuterat att skolan behöver en skolmatsal?

I våras lades ett förslag till utbyggnad fram, men för några veckor sedan drog barn- och utbildningsnämnden i bromsen. Ett beslut som retar Ellervik.

Han påminner också om att partiet stuckit ut i några frågor under mandatperioden. En är Bostadsbolagets övernattningslägenhet i Stockholm.

– Jag är säker på att det fanns politiker i de större partierna som kände till lägenheten.

Med tio partier så hör Västervik till de kommuner i landet som har flest partier i kommunfullmäktige. Behövs verkligen alla?

– Så länge som väljarna tycker det så kan jag inte säga emot, svarar Lars-Inge Karlsson.

Till sist en svår fråga: Hur många mandat tror de att deras partier kommer att få?

– Jag kan inte säga annat än fler än i dag, svarar Lars-Inge Karlsson (KD).

– Jag svarar tre mandat. Vi har frågor där vi är vassa. Jag tror att vi ökar, svarar Hans Ellervik (WP).

Västerviks tio partier

Socialdemokraterna. Har legat på 21 av 57 mandat de två senaste valen. Gick som allra bäst i valet 1994. Då fick partiet egen majoritet med 32 av 63 mandat.

Vänsterpartiet. Har legat på två mandat de två senaste valen. Som starkast efter valet 1998 med 7 mandat. Sammanföll med en stark period för partiet på riksnivå med Gudrun Schyman som partiledare.

Miljöpartiet. Gjorde entré i Västerviks kommunfullmäktige 1982. Bara ett år efter att partiet bildats på riksnivå, och sex år innan partiet kom in i riksdagen. Gick framåt i senaste valet till tre mandat.

Socialisterna Välfärdspartiet: Kom in i fullmäktige valet 2006. Senaste valet är partiets största framgång hittills, med 3 mandat.

Sverigedemokraterna: Kom in i Västerviks kommunfullmäktige 2010. Samma år som partiet kom in i riksdagen. Gick upp från tre till fem mandat vid valet 2014.

VDM/WP: Kom in i fullmäktige valet 1976. 1982 gjorde man sitt bästa val hittills och fick sju mandat. I dag har man ett mandat.

Centerpartiet: 1973 och 1976 hade partiet 19 mandat i Västerviks kommunfullmäktige. I likhet med riksdagsvalet så bar det sedan utför. Bottennoteringen i Västervik kom valet 2010 med fyra mandat. I dag har man fem mandat.

Liberalerna/Folkpartiet: När storkommunen bildades 1970 fick partiet sju av 75 mandat i fullmäktige. I dag har man tre av 57. Det är en uppgång från två mandat valet 2010.

Kristdemokraterna: 1964 bildades Kristdemokratisk samling på riksnivå. Två år senare kom partiet in i Västerviks stadsfullmäktige och Överums kommunfullmäktige. KD:s rötter i Tjust går alltså långt tillbaka i tiden. 1998 fick partiet 5 av 63 mandat i kommunvalet. I dag har man ett mandat.

Moderaterna: Låg längre runt tio mandat i Västerviks kommun. Valet 2006 mer än fördubblades partiet till 22 mandat. Gick i valet 2010 ner från 20 till 13 mandat.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om