Påsken kickar igång sommaren

Inför påsk har butikerna bråda dagar och fyller varuhyllorna med extra mycket ägg, sill och lax. För de mindre orterna i kommunen är storhelgen även början till den livliga sommaren.

Påskmat. Ägg säljs i kopiösa mängder under påskhelgen.

Påskmat. Ägg säljs i kopiösa mängder under påskhelgen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Västervik2016-03-22 07:30

I Loftahammar är påsken den helg då sommargästerna börjar anlända och handlare Mattias Hultman på Ica nära kusten menar att det är som ett startskott för sommarsäsongen.

– Loftahammar vaknar till liv vid påsk och går över från stillsamhet till aktivitet. Här i butiken öppnar vi upp den manuella fisk- och ostdisken. På långfredagen som i år sammanfaller med våffeldagen bjuder vi på våfflor.

Loftahammar satsar även på aktivitet för barn. Under påskdagen kan alla barn som vill skutta runt i en hoppborg som är uppställd i gympahallen.

Det är inte bara Loftahammar som får sommarkänningar när påsken nalkas. Även inåt landet öppnar fritidshusägarna upp sina stugor och grillarna dammas av. På Odensvi lanthandel och catering tar man in extra personal och fyller butiken med lokalproducerat kött, sik från Tjust skärgård och ägg från Lofta.

– Jag gissar att äggen kommer sälja allra bäst. I år kommer vi bland annat att tipsa våra kunder hur de färgar sina ägg med hjälp av lökskal, säger Malin Lööw-Johansson, ägare av lanthandeln i Odensvi.

Carin Wallman, butikschef för Coop Ankarsrum, säger att påsken till och med är en större försäljningshelg än julen och hon tror att det är mycket på grund av att det är många helgdagar, skönt väder och folk är ute och reser.

– Vi försöker ladda butiken med det vi tror kunderna vill ha och här i Ankarsrum är det ganska traditionell mat som gäller. Det blir sill, potatis och ägg i kopiösa mängder. Kommer solen fram så är grillning populärt och vi säljer lokalproducerat kött här i butiken.

Den traditionella påskmaten är rådande. Men vill man hitta nya smaker finns de gott om inspiration. Råmarinerad lax med rabarbervinäger och fänkål, ett recept från mästerkocken Louise Johansson i tidningen Icakuriren, låter både vårigt och annorlunda. Ett annat som får experimentlustan att vakna är sill- och äggsallad med brynt smörcreme.

Påsken är efter julen den viktigaste helgen för dagligvaruhandeln. Enligt Svensk handel är skärtorsdagen den dag det handlas mest. Förra året var det prinskorv, lax, sill, ägg och godis som toppade försäljningen och i år är inget undantag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om