Fritidsgårdarna i Ankarsrum och Gunnebo har anordnat mattävlingar tidigare i veckan. På fredagen var det Mejeriets tur.
– Lagen har fått handla för 150 kronor var och de har en och en halv timme på sig att laga maten som sen ska jurybedömas, säger Marie Davidsson på Mejeriet ung i Västervik.
Dawood Rahimi, Abozar Ahmadi och Reza Haidari ska laga afgansk mat, en köttgryta med ris och tabbouleh.
– Vi brukar laga mat hemma, säger Dawood Rahimi.
På spisen sjuder köttgrytan redan och vattnet till riset väntar på att börja koka.
Mitt emot de tre kompisarna lagar Maria Elisa Becerra Gutirrez och Klarith Rodriquez colombianska piroger, Empanadas Colombianas. Pirogdegen gör de av majsdeg och pirogerna fylls med en köttfärs- och tomatröra samt pressad kokt potatis. Sedan ska pirogerna friteras.
– Vi tänkte att vi skulle laga något som ingen känner till så att de får smaka och så, säger Maria Elisa Becerra Gutirrez och berättar att hennes lag handlat för 147 kronor.
Dawood, Abozar och Reza tar upp en köttbit ur köttgrytan. Köttet är fortfarande lite segt, grytan behöver koka längre. De är lite oroliga för tiden, det är 20 minuter kvar innan de måste vara klara.
Tror ni att ni kommer att vinna tävlingen?– Vi vet inte, vi hoppas, det vore kul, säger Reza Haidari.
När tävlingstiden är över kommer lagen att smaka varandras rätter och bedöma dem. En lärare på restaurangskolan kommer också att jurybedöma maten.
– Vi kommer också att titta på hur maten ser ut, säger Marie Davidsson.