I december i fjol hördes besvikna tongångar från pendlare som jobbade i Västervik. Avgångstiden för 16:06-tåget ändrades till 15:35. Alldeles för tidigt för att många arbetade eller studerade i Västervik skulle hinna med.
Förändringen har satt spår i resandestatistiken. För Tjustbanan i stort märks en liten, marginell ökning i resandet. På sträckan Västervik till Överum har det varit en minskning. Den förklarar länstrafiken med att 16-turen tidigarelades.
Inför 2013 har KLT gjort vad man kunnat för att få tillbaka den gamla avgångstiden.
- Det ser ut som att det kommer att lösa sig, säger Carl-Johan Bodell, trafikdirektör på länstrafiken.
Just nu pågår tvisteförhandlingar. Anledningen till att man flyttade på avgångstiden var en anpassnings till godstrafikens behov.
Slutresultatet kommer att bli ett resultat där persontrafik vägts mot godstrafik.
Katarina Seijsing, trafikplanerare på länstrafiken, berättar att det finns ett kompromissförslag där Kustpilen skulle gå 16:01. I gengäld skulle persontågen få ändra avgångstider vid några andra turer på dagen. Det kan till exempel bli förändringar när det gäller några sena turer.
- Men förhoppningsvis är inte resenärerna med de turerna lika tidskänsliga, säger hon.
För övrigt ökar resandet med länets Kustpilentåg. Framförallt märks ökningen på Stångådalsbanan mellan Kalmar och Linköping.
- Vi en väldigt kraftig ökning på Tjustbanan förra året. I år har det planat ut. Det är naturligt. Utvecklingen går ofta i steg, säger Carl-Johan Bodell.
Vad skulle krävas för att öka resandet på Tjustbanan ytterligare?
- I dag har vi varannantimmestrafik. Fick vi avgångar varje timme så skulle fler välja att ställa bilen, säger Carl-Johan Bodell.
Han tror att Tjustbanan skulle ha kapacitet både för persontåg som gick varje timme, och godståg. Däremot är det tveksamt om vi kommer att få se en fördubbling av persontrafiken på Tjustbanan de närmaste åren.
- Resandet får växa successivt så att vi inte får växtvärk, säger Carl-Johan Bodell.