Pengar för sanering av bilskrot brann inne
Den tidigare bilskrotaren Tomas Dahlqvist känner sig orättvist påhoppad av miljö-och byggnadskontoret i Västervik.- De har misskött sitt arbete och försöker nu dölja detta genom att hota mig med ett jättelikt vite på 80 000 kronor, rasar han.
Pengarna brann inne. Pengar som fanns säkerställda hos länsstyrelsen hade gott och väl räckt till för att transportera bort spilloljefaten från den tidigare bilskroten i Piperskärr, men kommunen struntade i att utnyttja dessa pengar. Det hävdar Tomas Dahlqvist som drev bilskroten. Foto: Anders Steiner
Foto: Fotograf saknas!
- Beslutet är olagligt. Miljö- och byggnadskontoret vill att Vikab ska betala ett annat bolags kostnader. Tjänstemännen har vilselett politikerna i miljö- och byggnadsnämnden att fatta det här beslutet. De vill dölja sitt eget misstag, säger Tomas Dahlqvist upprört.
Det misstag han åsyftar är att det under nära tre år - ända fram till mars i år - funnits särskilda pengar avsatta och säkrade hos länsstyrelsen. Pengar som kommunen kunde ha använt för att sanera marken på den tidigare bilskroten, men som aldrig utnyttjades.
1997 blev Tomas Dahlqvists bolag Camix AB auktoriserad bilskrotningsfirma.
- Då krävdes att man ställde en ekonomisk säkerhet till länsstyrelsen för eventuella efterbehandlingsåtgärder som i framtiden kan behövas av bilskrotens mark, säger länsassessor Ingvar Linde på länsstyrelsens rättsenhet.
- På den tiden krävdes att en bilskrotfirma hos länsstyrelsen säkerställde 150 kronor per skrotbil som fick finnas på bilskroten.
Camix AB hade tillstånd för 75 skrotbilar och det fanns alltså under tre år 11 250 kronor "deponerade" för sanering av Camix mark hos länsstyrelsen.
- Miljö- och byggnadsnämnden hade mycket väl kunnat begära att få använda dessa pengarna för att sanera marken i Piperskärr, säger länsassessor Ingvar Linde och tillägger:
- Vi skickade tillbaka säkerheten på 11 250 kronor först i mars i år sedan Handelsbanken begärt att få tillbaka pengarna.
Tomas Dahlqvist hävdar att han flera gånger tipsat om de här saneringspengarna. Till konkursförvaltaren, under edgångssammanträdet på tingsrätten samt till miljö- och byggnadskontorets tjänstemän.
- Ändå utnyttjades aldrig pengarna. De 11 200 kronorna hade räckt väl för att transportera bort spilloljefaten från tomten.
Miljöinspektör Pia Sjöholm på Västerviks kommun håller inte med. Sedan 2004 har man försökt få Camix att ta hand om sitt miljöfarliga avfall.
- När Camix gick i konkurs förra året vände vi oss till konkursförvaltaren med krav på sanering. Huruvida vi hade kunnat använda pengarna på länsstyrelsen är svårt att sia om.
- Bolaget Vikab förvarar i dag spilloljorna på sin tomt som en del av sin verksamhet. Fastighetsägaren måste därför gå in och se till att spilloljan nu transporteras bort, säger Pia Sjöholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!