Pensionerna hett ämne för många

För att få ut en acceptabel pension i framtiden krävs privat pensionssparande. Det förklarade Mats Wester, mångårig ekonomijournalist och nu expert på Länsförsäkringar, på en föreläsning i Västervik i går. Samtidigt tycker Premiepensionsmyndigheten att retoriken som används är allt för uppskruvad.

Pensionsexpert. Mats Wester är pensionsexpert på Länsförsäkringar. I går föreläste han i Västervik om dagens pensionssystem.FOTO: MATILDA AHL

Pensionsexpert. Mats Wester är pensionsexpert på Länsförsäkringar. I går föreläste han i Västervik om dagens pensionssystem.FOTO: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2006-10-25 00:25
Med reklam och kampanjer försöker allt fler aktörer marknadsföra sina tjänster för privat pensionsparande. Budskapet som förs fram är enkelt: utan privata pensionsförsäkringar kommer många svenskar efter pensionen att få en osäker ekonomisk situation.
I går föreläste Mats Wester, pensions- och placeringsexpert på Länsförsäkringar, i Västervik. Behovet av privata pensionsförsäkringar är stort, säger han och förklarar att det nya pensionssystemet som infördes i mitten av 1990-talet ger sämre pensioner.
- I det gamla systemet var man garanterad en viss procent av lönen i pension, men så är det inte längre. Nu vet man inte alls hur mycket pension man får när man väl slutar arbeta. Kanske blir det så att man bara får ut mellan 50 och 65 procent av lönen, säger Mats Wester.

En undersökning framtagen av Länsförsäkringar visar att var fjärde svensk inte bryr sig om sin pension. Och minst intresse finns det hos yngre - i åldersgruppen 16 till 25 år svarar 60 procent att de inte pensionssparar.
Men retoriken som används får kritiker att reagera. Försäkringsbolagen har ett egenintresse i att framställa pensionssystemet som enbart negativt - allt för att locka nya kunder.
På Premiepensionsmyndigheten säger chefsekonomen Daniel Barr att det är onödigt att börja pensionsspara innan man är mellan 30 och 40 år.
- Jag blir lite irriterad när det hävdas att man ska börja pensionsspara redan i unga år. Uppgifter om att unga inte pensionssparar ses som någon slags katastrof, men jag tycker att det är förvånansvärt många som faktiskt redan sparar, säger han.

Hans råd är att vänta med det privata pensionssparandet tills privatekonomin är tryggad. I unga år har många låga inkomster och höga utgifter, och då finns det ingen anledning att lägga pengar på privata pensionsförsäkringar, säger Daniel Barr.
- Visst, ju tidigare man börjar desto lägre summa måste man betala varje månad. Men vill man ha en jämn levnadsstandard är det inte lämpligt att lägga pengar man inte har på pensionssparandet. Då är det bättre att vänta tills man har lite högre inkomster och spara mer då.
- Ett annat alternativ som jag tror blir vanligare är att många i framtiden jobbar några år extra för att få ut en bra pension, säger Daniel Barr.
Och chefsekonomen på Premiepensionsmyndigheten får medhåll från Mats Wester på Länsförsäkringar.
- Visst finns risken att många blir stressade över pensionerna i onödan. Det viktiga är kanske inte pensionssparandet, utan att man faktiskt lägger undan några hundralappar varje månad för framtiden, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om