Pentronic som sysselsätter ungefär 100 människor i Verkebäck och Västervik, är bara en liten del av en koncern med i dag 160 dotterbolag. Om ett år kommer koncernen med all säkerhet ha vuxit med ytterligare ett tiotal företag. Får man tro vd:n Johnny Alvarsson så kan företagsledningen i Verkebäck jobba ganska ostört av huvudkontoret.
Normalt när en koncern köper företag så letar man upp ekonomiska vinster genom synergieffekter. Man flyttar administration från det köpta bolaget till huvudkontoret. Kanske kan man samordna verksamheter med befintliga dotterbolag, så att man lägger ner vissa verksamheter, och satsar på andra.
Så gör inte Indutrade.
- Att leta synergieffekter tar energi. När vi köper ett bolag vill vi behålla den befintliga ledningen, och vill att de ska fortsätta utveckla företaget som man gjort hittills. Vi kan vara ett stöd om man får problem, eller står inför stora investeringar.
Det köpta företaget får behålla sitt gamla ekonomisystem, sitt gamla IT-system och andra rutiner.
När Johnny Alvarsson får frågan om man inte har några koncerngemensamma policyer, till exempel när det gäller företagsbilar, så blir svaret ett "absolut inte".
- Vill man reta upp en säljare så ska man lägga sig i vad han ska köra för bil.
Enligt Alvarsson drivs dotterbolagen till tillväxt och lönsamhet genom listor dotterbolagen rankas utifrån nyckeltal som försäljning och lönsamhet.
Det betyder att koncernen kan liknas vid en vildvuxen samling av små och medelstora företag. Gemensamt är att de alla levererar till industrin. Det finns en tumregel att det inte ska vara produkter som är "större än en häst", och det är produkter som företagen köper återkommande i sin produktion. Pentronics temperaturgivare är på så sätt en ganska typisk produkt.
- Det är små saker som de flesta av oss inte har hört talas om, men det finns nog inte ett enda tillverkningsföretag som inte är kund i något av företag, säger Johnny Alvarsson.