Perfekt tid för bärjakt

Rönnbären lyser orange, hjortronen glimmar som guld på myrarna och i granskogarna är tuvorna röda av lingon. Sensommaren är en perfekt tid för att ge sig ut på bärjakt!

Förr i tiden hade alla kunskap om vilka bär som kunde plockas och hur man kunde använda dem. Nu blir bärplockarna allt färre och de plockar också mindre än förr. Trenden är att vi hellre köper färdig sylt, saft och bärpajer. Men varför inte ta korgen och ge dig ut i naturen - det finns både lingon, vildhallon, nypon, rönnbär, slånbär och andra bär kvar.Foto: Håkan Sandbring

Förr i tiden hade alla kunskap om vilka bär som kunde plockas och hur man kunde använda dem. Nu blir bärplockarna allt färre och de plockar också mindre än förr. Trenden är att vi hellre köper färdig sylt, saft och bärpajer. Men varför inte ta korgen och ge dig ut i naturen - det finns både lingon, vildhallon, nypon, rönnbär, slånbär och andra bär kvar.Foto: Håkan Sandbring

Foto: HÂkan Sandbring

Västervik2011-09-24 00:00

Allt vi kallar för bär är egentligen inte bär - botaniskt sätt. Enligt den definitionen är ett bär en saftig frukt som kan falla av och som har ett fruktskal. Ett riktigt bär ska också ha ett eller flera tjockskaliga frön inne i fruktköttet.

Det stämmer på till exempel blåbär, lingon, vinbär och tranbär. Men enligt den definitionen är också banan, melon, gurka, paprika och citrusfrukter äkta bär.

Men mycket av det vi kallar för bär är alltså något annat. Körsbär och hallon är egentligen stenfrukter och jordgubbar och smultron skenfrukter.

Blommans uppgift är att producera frön, så att växten kan sprida sig och leva vidare. Pollineringen sker med hjälp av vinden eller insekter som lockats till blomman. Efter befruktningen växer blommans fruktämne och bildar sedan bär eller frukt med frön i. Ju flitigare bin desto fler bär!

Tack vare allemansrätten kan vi plocka bär i skogen nästan överallt i Sverige. Sedan urminnes tider har vi fyllt förråden på sommaren och hösten och syltat, saftat, torkat eller fryst in.

Förr i tiden var det ett välkommet tillskott av vitaminer, kostfiber och mineralämnen i den annars så ensidiga kosten.

Blåbär, lingon och hjortron plockas kommersiellt. Men många av de andra bären, till exempel fläder, havtorn, tranbär och åkerbär, är också goda och värda att ta hand om.

Ris och vilda bär är viktig föda för djuren i skogen. Särskilt norra Sverige är rikt på bär eftersom de gynnas av att dagarna är så långa och ljusa. De flesta djuren gillar bär - björn, varg, räv, fåglar, harar, möss, insekter och många fler. En forskare observerade att en brunbjörn satte i sig 184 000 blåbär på en dag! När djuren äter bären hjälper de samtidigt till att sprida fröna, ibland flera mil bort.

Bärens ABC

Björnbär - svarta i snår i öppen skogsmark. Goda.

Blåbär - blåa i ris i skog. Goda.

Enbär - blåa på buske i öppen skog/ängar. Ej goda.

Fläder - röda sedan svarta i buske/träd i kulturbygd. Goda.

Havtorn (finbär) - orange på buske längs kusten. Ätbara.

Hjortron - gula på ört på myrmark. Goda.

Häggbär - svarta på buske/träd i fuktiga lundar. Ätbara.

Kråkbär - svarta i ris i skog/myr. Ej goda.

Lingon - röda i ris i hedmark/skog. Goda.

Mjölon - likt lingon men "mjöligare". Ej ätbara.

Måbär - röda på buske i skog/lundar. Ej goda.

Nypon -- orange på buske i skogsbryn/vägkanter. Goda.

Odon - blåsvarta, avlånga bär på buske på myrar. Ej goda.

Olvon - röda i klasar på träd i skogsbryn. Giftiga.

Oxelbär - brunröda på träd i skogsbryn. Ej goda.

Ripbär - svartblåa i ris på fjällhedar. Ej goda.

Rönnbär -- orange på träd i öppna skogar. Ej goda.

Salmbär (blåhallon) - blåa i snår vid stränder. Ätbara.

Skogshallon (vildhallon) - röda i snår vid vägkanter/hyggen. Goda

Slånbär - svartblåa bär i buske/snår i skogsbryn. Ätbara.

Smultron (jordbär) - röda på ört vid vägkanter. Goda.

Stenbär (jungfrubär) - röda i ört i stenig skog. Ätbara.

Tranbär - röda i ris i skog/myr. Goda.

Åkerbär - brunröda i ört på ängar/stränder. Goda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om