Allt vi kallar för bär är egentligen inte bär - botaniskt sätt. Enligt den definitionen är ett bär en saftig frukt som kan falla av och som har ett fruktskal. Ett riktigt bär ska också ha ett eller flera tjockskaliga frön inne i fruktköttet.
Det stämmer på till exempel blåbär, lingon, vinbär och tranbär. Men enligt den definitionen är också banan, melon, gurka, paprika och citrusfrukter äkta bär.
Men mycket av det vi kallar för bär är alltså något annat. Körsbär och hallon är egentligen stenfrukter och jordgubbar och smultron skenfrukter.
Blommans uppgift är att producera frön, så att växten kan sprida sig och leva vidare. Pollineringen sker med hjälp av vinden eller insekter som lockats till blomman. Efter befruktningen växer blommans fruktämne och bildar sedan bär eller frukt med frön i. Ju flitigare bin desto fler bär!
Tack vare allemansrätten kan vi plocka bär i skogen nästan överallt i Sverige. Sedan urminnes tider har vi fyllt förråden på sommaren och hösten och syltat, saftat, torkat eller fryst in.
Förr i tiden var det ett välkommet tillskott av vitaminer, kostfiber och mineralämnen i den annars så ensidiga kosten.
Blåbär, lingon och hjortron plockas kommersiellt. Men många av de andra bären, till exempel fläder, havtorn, tranbär och åkerbär, är också goda och värda att ta hand om.
Ris och vilda bär är viktig föda för djuren i skogen. Särskilt norra Sverige är rikt på bär eftersom de gynnas av att dagarna är så långa och ljusa. De flesta djuren gillar bär - björn, varg, räv, fåglar, harar, möss, insekter och många fler. En forskare observerade att en brunbjörn satte i sig 184 000 blåbär på en dag! När djuren äter bären hjälper de samtidigt till att sprida fröna, ibland flera mil bort.