Man har kommit en bit på vägen, tycker man. Särskilt när det gäller utbildningssatsningen på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, slår landstingsmajoriteten fast när de träffar pressen inför kommande verksamhetsbesök.
Sjuksköterskesatsningen, samarbetet med Linnéuniversitetet och lokala Campus börjar ge frukt. De första studenterna är på väg ut. På specialistsidan bekostar landstinget utbildningen och fast arbete efter genomförd utbildning är något studenten kan räkna med.
Med utbildning kan man komma långt, men inte hela vägen. Majoriteten menar att arbetet för att göra landstinget i länet till en attraktivare arbetsgivare måste fortsätta:
– Det gäller att upprätthålla vårt fokus på bra handledare och att hålla löneutvecklingen på en god nivå, säger Anders Henriksson, (S), ordförande i landstingsstyrelsen.
– Vi ska heller inte anta att alla vill gå i pension bara för att de nått pensionsåldern, många vill jobba fast kanske inte heltid. De personerna har lång erfarenhet och kan även fungera som bra handledare, tillägger Lena Segerberg (S).
Årets turné inleddes med besök inom primärvården och näst ut är medicinklinikerna. Precis som tidigare besök vill politikerna känna av arbetsläget i verksamheterna, ta del av personalens erfarenheter och synpunkter.
Lena Segerberg (S) besökte i veckan Överums hälsocentral som varit mycket omskriven och omdebatterad under den senaste tiden.
– Mina intryck av den verksamheten är mycket positiv. Läkaren är fullbokad och en sak jag vill understryka är att det finns möjligheter för allmänheten att direkt ta sina prover på plats genom den öppna mottagningen i Överum, säger Segerberg.
Majoriteten slog även ett slag för de digitala lösningar som just nu är under uppbyggnad. Ankarsrums hälsocentral är först ut med att direktlänk lösa vissa patientrelaterade frågor.
– Detta kan utökas med att den sökande även tar ett blodprov på sig själv och lämnar in om man klarar av det. I dagsläget handlar det inte om att de digitala lösningarna ska ersätta något annat utan det ska finnas båda, säger Jessica Rydell (MP).
– I framtiden kan man även tänka sig att vissa samtal med psykolog eller läkare kan ske via uppkoppling på skärmar. Det där med att äldre skulle ha problem med tekniska lösningar är ofta en myt, fortsätter Rydell.
Inom landstinget arbetar man just nu med att få fram en digital handlingsplan som ska presenteras på nästa styrelsemöte.