Personalen har innestående jourtid på 59 000 timmar

Delade meningar Personalen vid Västerviks sjukhus har ett stort antal timmar i innestående ledighet för jourtjänst. Fredrik Andrén, facklig för läkarna, menar att vårdgarantin bidrar till att de inte kan ta ut den ledighet som de har rätt till. Läkaren Åke Aldman anser att de är för få i tjänst. Men sjukhuschefen, Krister Björkegren, håller inte med.

Västervik2011-09-21 00:00

Den yrkesgrupp som har mest innestående tid är läkarna, som bara vid Västerviks sjukhus har 38 000 timmar, till ett värde av nästan 24 miljoner kronor.

Övrig personal vid sjukhuset har ett kompberg på 20 800 timmar, till ett värde av 5,9 miljoner kronor.

Värt att notera är hur liten skillnad det är mellan Västerviks sjukhus och det betydligt större länssjukhuset (- se mer i faktaruta).

- En trolig anledning är att det inte är så stor skillnad mellan de båda sjukhusen när det gäller själva akutflödet och jourlinjerna, säger Krister Björkegren, sjukhuschef i Västervik.

Krister Björkegren tycker inte att det måste finnas någon motsättning mellan vårdgarantin och personalens möjlighet att kunna få ut sin ledighet, som Fredrik Andrén säger (- se artikel intill).

- Med planering och framförhållning kan man lägga ut ledigheter på ett bra sätt.

Han betonar att landstinget inte har något intresse av att läkarna samlar på sig timmar.

- Däremot kräver ju verksamheten att vi har medarbetare på plats, och då är det viktigt att vi sköter det uppdraget.

Han håller inte med Åke Aldman, som tycker att de är för få läkare.

- Det är för tunt bemannat periodvis, vissa specialitéer. Men annars är vi välbemannade på Västerviks sjukhus och har relativt lätt att rekrytera.

Vakansläget påverkar förstås hur lätt det är att få ut sin ledighet. Men personaldirektör Håkan Petersson gläder sig åt att det har varit bra tillströmning av AT-läkare till landstinget och att det utbildas fler läkare nu.

- Antalet platser har ökat markant de senaste åren. Så rimligtvis borde det här bli ett mindre bekymmer, men då pratar vi tio år. Det är ju en lång utbildning.

Många svenskar studerar också medicin utomlands, när de inte kommer in på läkarutbildningen här.

Samtidigt påpekar Petersson att det inte är alla som utbildar sig till läkare som börjar jobba i landstingen.

- Var femte färdig läkare kommer att jobba inom annat än offentlig sjukvård. Så har det alltid varit.

Psykiatrin och primärvården har tidigare haft svårt att locka läkare, och där finns vakanser. Men det är väg att vända.

- Det finns en tendens att fler och fler vill jobba inom primärvården, säger Håkan Petersson.

Han berättar också att det är fem AT-läkare i länet som kommer att börja sin specialistutbildning inom psykiatrin, vilket är ovanligt många.

- Det är på rätt väg, och det bör bli bättre.

Liten skillnad

Om man ser till värdet av den innestående tiden för all personal är det påfallande liten skillnad mellan Västerviks sjukhus och länssjukhuset i Kalmar: 29,9 miljoner kronor, jämfört med 31 miljoner.

Ser man på värdet för timmarna när det gäller läkarna, är det faktiskt så att läkarna vid Västerviks sjukhus ligger högre än sina kollegor i Kalmar: nästan 24 miljoner kronor, mot nästan 23,6.

Men sett i antal timmar ligger Kalmar något högre än Västervik: 38 390 timmar mot 38 030.

Källa: landstinget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om