Petter surfade hem publiken

Petter Wallerius drog en stor publik i går när han kitesurfade på fjärden utanför Skeppsbron.
- Det här är det absolut roligaste jag vet. Man får liksom det bästa av allt när man kan använda både vattnet och vinden, säger han.

Säker i vattnet. Petter Wallerius kontrollerar linorna och selen inför gårdagens kitesurfuppvisning.

Säker i vattnet. Petter Wallerius kontrollerar linorna och selen inför gårdagens kitesurfuppvisning.

Foto:

Västervik2006-07-21 00:25
Petter Wallerius har kitesurfat sedan 2002 då han gick en kurs på Gotland. Nu leder han själv kurser uppe i Loftahammar. Han är också född och uppvuxen i närheten, i Gamleby.
Det var tänkt att han skulle vara inne i Gamlebyviken i går, men vinden var för dålig.
- Ja, det får gärna blåsa på lite så det händer något, säger han. Är det under sju knop är det svårt. Då går det nästan inte att få upp kiten ur vattnet om den skulle hamna i.
Det är långt ifrån enkelt att kitesurfa. Kiten (den gigantiska draken) som drar brädan på vattnet är svår att manövrera och det krävs mycket träning för att kunna hålla kvar den i luften. Det måste också till en hel del styrka för att hålla emot när det blåser i.
- I den här kiten som jag använder kan dragningskraften ligga på en 350 till 400 kilo, berättar Petter Wallerius.

Då gäller det att man har bra arm- och benmuskler för att kunna parera ordentligt, både kiten i luften och brädan i vattnet. Men Petter Wallerius har bra koll på kitesurfingen. Det gick bra i går och han fick till en hel del hopp inför publiken som hade samlats längs kajen.
- Det högsta jag har hoppat är väl en åtta till tio meter, säger han. Mer eller mindre kontrollerat, tillägger han sedan och småler lite.

Kommer det en kastvind är det lätt att tappa kontrollen över draken och det har hänt att Petter Wallerius har flugit upp på land några gånger. Men då har det varit på stränder lyckligtvis. Olyckor är dock väldigt ovanliga, speciellt när man har fått rutin på det. Som med allt annat är det viktigt att man lär sig rätt från början för att klara av det.
- Det är som med fallskärmshoppning, säger han. Du ger dig ju inte ut och börjar hoppa utan utbildning. Det första man lär sig på kitesurfutbildningen är också teori och säkerhet, men efter bara en dag brukar man kunna sätta igång och öva på vattnet.
- Nybörjarkurserna brukar jag också ha vid stränder, där det är långgrunt. Det är inte så lätt att starta från vattnet nämligen, det krävs det lite träning för.

Efter en kurs eller två, när man känner sig säker, kan man sedan börja testa och köra själv. Utrustningen är dock inte gratis. Petter Wallerius tipsar om att det finns mycket bra begagnad utrustning att köpa. En bra begagnad kite kostar runt tretusen kronor. Sedan kostar brädan ungefär lika mycket. Till det tillkommer säkerhetsutrustning. Men kiten går sedan bra att använda alla säsonger. Petter har kört på vintern också.

- Jag körde här i närheten på isen i vintras, med skridskor. Då gick det fort. Fast då hoppade jag inte, tillägger han. Det hade gjort ont och landa.
Till vardags arbetar Petter Wallerius som resemontör, ett perfekt jobb tycker han.
- Ja, då kan jag resa runt lite och kitesurfa när jag vill. Det blir mest på västkusten, säger han. Fast nu i sommar väntar Öland och Gotland.

Han är 29 år nu, men har inga planer på att sluta än.
- Nä, några inom den absoluta toppeliten är ju 40 år. Fast jag vill nog inte tävla egentligen. Jag tycker det skulle vara roligare att försöka väcka allmänhetens intresse för kitesurfing istället.
Efter gårdagens uppvisning kan man säkert konstatera att Petter Wallerius dröm inte är så långt borta. Han och hans kite drog mest publik utav alla
Boat meet-evenemang i går.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om