Plånböcker, löständer och en gräsklippare
Allt återfinnes påpolisens hittegodsavdelning.
Gräsklipparen kom in under visfestivalsfredagens sena timmar. Det var två ordningssamma herrar i yngre 20-årsåldern som hittade det bensindrivna trädgårdsredskapet ståendes mitt på Esplanaden och fast beslutna att göra sin plikt som goda medborgare så lämnade de in den på polisstationen.
Och där finns den nu, i ett plåtskjul på bakgården där den tillsammans med andra bensindrivna föremål och dunkar väntar på att dess rättmätige ägare ska hitta dem igen.
Det vanligaste hittegodset är plånböcker, i alla former, storlekar och färger. Bara under den korta tid då VT är på stationen kommer en ung man in och hämtar ut sin borttappade plånbok medan en dam anmäler sin borttappad.
- Om det finns legitimation i plånboken hör vi av oss till ägaren så man behöver inte oroa sig att den bara ska ligga här om man inte kommer ner och kollar varje dag, berättar Gunnel Lagneskog, assistent på polisstationen i Västervik.
Men även om det inte finns något körkort eller ID-kort i portmonnän är det inte helt kört. Polisen har andra sätt att se till att vi medborgare får tillbaka våra borttappade saker.
- Finns det till exempel ett medlemskort i en förening, ett bibliotekskort eller dylikt så kan vi ofta spåra ägaren på så sätt.
Ett annat vanligt föremål bland de upphittade tingen på stationen är mobiltelefoner. Många gamla, slitna, uttjänta modeller men också nyare med kamera, mp3-spelare och allt.
- Det har blivit allt mer så att ju billigare telefonerna blir, desto mindre bryr sig folk om att anmäla dem försvunna och då blir de liggande här, berättar Gunnel Lagneskog och visar en hel låda full med mobiler.
Men nu är det inte så att det bara är att knalla in till polisen och försöka lura till sig en sprillans mobiltelefon bland hittegodset, det finns nämligen flera sätt att kontrollera att det är den rätta ägaren som går därifrån med sin telefon.
Dels finns abonnemanget, dels finns det PIN-koder, dels finns det SIM-kort och så finns det också moderkoden: IMEI-koden som Gunnel Lagneskog uppmanar alla med mobiltelefon att hålla ordning på.
- IMEI-koden står på kartongen telefonen kommer i, på köpebeviset och också bakom batteriet på telefonen. Om man inte hittar det där kan man trycka *#06# så syns koden i displayen. Skriv då upp den så blir det mycket lättare att få tillbaka en borttappad mobiltelefon, säger hon.
Men det är inte allt som kommer in på stationen som hittar tillbaka till rätt person. Mycket blir liggande och efter ungefär två år på hyllan eller i lådorna är det dags för hittegodset att gå vidare. Vissa saker bränns eller förstörs på andra sätt och vissa saker går till högstbjudande. Mobiltelefoner, cyklar, guldvaror, ja allt möjligt auktioneras nämligen ut av IFK, förutsatt då att inte upphittaren krävt att gå det han/hon lämnat in. Det fungerar nämligen så att om man hittar något och lämnar in det på polisstationen så kan man själv få det man lämnar in efter tre månader ifall ägaren inte hört av sig eller föremålet är av "personlig karaktär". Personen som lämnade in en uppsättning upphittade löständer ville till exempel inte ha dem om inte ägaren hörde av sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!