Det är resultatet när vi undersöker maxtemperaturerna på olika platser i kommunen med hjälp av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps nya karttjänst. Vi har valt att titta på maxtemperaturen under perioden 2017 till 2022.
Maxtemperaturen vid Loftahammars skola var 35 grader. Lika varmt var det vid Ringeltaubska skolan och särskilda boendet Edshöjden i Edsbruk.
Vid skolan i Ankarsrum var maxtemperaturen något lägre, 32 grader. Det är också varmt vid förskolan Solkullen i Gamleby där maxtemperaturen nådde 34 grader.
Men allra varmast i Gamleby är det vid Gamleby köpcentrum och hälsocentralen. Där var maxtemperaturen 36 grader och det varma området sträcker sig en bit upp mot Åbyhöjden.
I Överum är det inte alls som varmast vid skolan och förskolan, där är maxtemperaturen 31 grader. Här är det istället området kring Överums bruk som har den högsta maxtemperaturen, 37 grader.
– Det är en utmaning. Vissa av de här platserna har stora öppna ytor av en anledning, exempelvis fotbollsplaner. Det som är viktigt är att det finns skuggiga platser i närheten som man kan ta sin tillflykt till, säger planartikitekt Fanny Hansson som just nu arbetar med att ta fram en ny översiktsplan för Västerviks kommun.
I det arbetet ingår det att identifiera platser där det blir väldigt varmt med hjälp av en värmekartering.
Enligt Fanny Hansson kan kommunen jobba aktivt med att genomföra åtgärder på offentliga platser exempelvis torg. I Västervik var det exempelvis lite extra varmt på Spötorget.
– När det gäller skolor, förskolor och äldreboenden så kan vi uppmärksamma Bostadsbolaget och Tjust fastigheter om var det är extra varmt och också inspirera till vad man kan göra för att sänka temperaturen. Kommunens översiktsplan gäller dessutom de kommunala bolagen också och ska även ge vägledning till dem, säger Fanny Hansson.
Vi ringer Bostadsbolagets Mattias Pettersson som är förvaltare för norra kommundelen.
– Det är alltid verksamheten som bär ansvar och som kommer med önskemål om förändringar. Exempelvis har alla särskilda boenden i kommunen kyla inmonterad i de gemensamma utrymmena. Men inga skolor eller förskolor har kyla.
Åtgärder på förskolegårdar och skolgårdar sker i dialog med verksamheterna, enligt Mattias Pettersson. Det är helt enkelt verksamheterna som får lämna önskemål om åtgärder. Exempelvis har Västerviks gymnasium nyligen fått solskydd för att minska temperaturen inomhus.