Plattor ska bilda kubiskt konstverk

”Att jobba i lera är kul”, säger elever i klass fem från Skogshagaskolan som är på besök i Ludvigsborgsskolans bildsal för att göra sin del till ett stort konstverk.

Mönster. Tandborsten är ett bra verktyg. Här är det Elvira Eriksson som gör mönster på sin platta.

Mönster. Tandborsten är ett bra verktyg. Här är det Elvira Eriksson som gör mönster på sin platta.

Foto: Kristina Westring

Västervik2017-12-01 09:30

Eleverna deltar i ett keramikprojekt som pågår hela läsåret. Alla femmor och åttor i Västerviks kommun är med och varje klass får två timmar där konstnär och keramiker Eivor Åberg inspirerar och instruerar i keramikens tekniker. Eleverna gör en eller två plattor var med bilder och mönster som de själva kommit på och format utifrån ett givet tema. Det blir många plattor; 1000 stycken eller mer. I slutet av vårterminen ska alla plattor som eleverna skapat bilda ett konstverk bestående av kuber i olika storlekar.

– Vi vet ännu inte exakt var konstverket ska ställas upp, men det blir utomhus någonstans i Västervik, säger Lise-Lott Moschiri, barn- och utbildningsförvaltningens kultursamordnare och ansvarig för Skapande skola som det här keramikprojektet ingår i.

Eleverna är fokuserade på sitt arbete och det är nästan helt tyst i klassrummet. Calle Ernström, Wolf Bamberg, Linus Ankarman och Eric Lööf Karlén sitter runt ett bord med lera framför sig. De säger att det är kul med lera, även om den kändes lite läskig och kall i början. Det finns många olika verktyg som de använder för att rispa, skära, dutta för att få fram mönster och uttryck. Att använda endast händerna går också bra, som Eric gör för att forma en orm.

– När eleverna är färdiga med sina plattor bränner jag dem en gång i 1000 grader. Det kallas skröjbränning. Sedan bränns de en gång till med koboltoxid vilket gör att mönstret träder fram. När allt är klart ska jag kakla upp alla plattor på kuber, säger Eivor Åberg.

Skapande skola

Statsbidraget Skapande skola ska stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar. Skapande skola utgör ett komplement till skolornas egen kulturbudget. Barn- och ungdomsförvaltningen i Västerviks kommun har cirka 10 projekt igång inom Skapande skola och bidraget ligger på drygt en miljon kronor.

Källa: kulturradet.se, Västerviks kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om