Polis begärs avskedad

"Upprepade rattfylleribrott ej förenligt med kraven på en polis".

Västervik2002-08-21 06:00
En polisman i Västervik med lång anställningstid begärs avskedad av polismyndigheten i Kalmar län.
Anledningen är att polismannen nu för andra gången har kört rattfull.
Hösten 1994 gjorde sig polismannen skyldig till rattfylleri samt smitning från trafikolycksplats.
Söndagen den 30 juni i år greps han på nytt för rattfylleri då han, på sin fritid, i Västerviks tätort körde moped med en alkoholhalt i blodet på 0,76 promille. Den 10 juli omplacerades han till inre tjänst.
Det blev aldrig någon rättegång. Den speciella åklagare i Kalmar som har hand om de fall där polismän begått brott valde i stället att den 6 augusti utfärda ett enkelt strafföreläggande.
I strafföreläggandet döms polismannen till 70 dagsböter för rattfylleri.
Polismannen inledde redan den 24 juli behandling för sitt alkoholmissbruk, med bland annat samtal med en alkoholterapeut.
- Polismyndigheten hemställer att NN ska avskedas, samt genast avstängas, från sin anställning vid polismyndigheten i Västervik, skriver länspolischef Olof Ersgård till Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd (PAN).
- En förutsättning för att en polisman åtnjuter allmänhetens förtroende är att han eller hon är oförvitlig, fortsätter Olof Ersgård.
- Det är myndighetens mening att det inte är förenligt med de höra krav på redbarhet och anseende för laglydnad som måste ställas på polismän, att en polisman gör sig skyldig till     som i detta fall     upprepade rattfylleribrott, säger han.
Att avskeda en polis på dessa grunder är en kontroversiell fråga. Arbetsdomstolen (AD) har i flera fall upphävt avskedanden av polismän för rattfylleri, med hänvisning till att han varit missbrukare och att alkoholism är en sjukdom.
- Vi följer Arbetsdomstolens (AD) praxis. Omkring 1992 ändrade AD praxis i dessa fall. Precis som samhället i övrigt började AD då i större utsträckning att betrakta rattfylleri som tecken på sjukdomen alkoholism, säger polismästare Per Sandell som är föredragande i PAN.
- Just när det gäller polismän blir det dock svår en avvägningsfråga. Poliser har betydligt större krav på sig från samhället än andra yrkesgrupper att vara oförvitliga.
Det brukar i snitt vara ett par fall per år där arbetsgivaren vill avskeda poliser för rattfylleri.
- Inget ärende är dock det andra likt. Hur många promille hade han, var han berusad i tjänsten, vad han berusad då han körde bil i tjänsten, kombination med andra brott och vilka rehabiliteringsåtgärder har arbetsgivaren satt in är frågor vi måste ställa, säger Per Sandell som dock tycker det är bra att polismästaren i Kalmar län lyft upp detta ärende.
Redan de närmaste dagarna beslutar PAN om Olof Ersgårds begäran överhuvud taget ska prövas i nämnden.
Först om så sker startar en utredning som mynnar ut i ett beslut i endera riktningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om