Polisen mår dåligt

Poliserna i Kalmar län mår inte bra.
Det visar den undersökning neuropsykologen Ann Jakobsson vid yrkes- och miljömedicin i Linköping gjort.
17 poliser lider av psykisk ohälsa som kan kopplas till jobbet.

Västervik2007-09-25 00:25
- Det är en tragedi för den enskilde polisen, säger Ann Jakobsson som under ett års tid haft kontakt med de sjukskriva poliserna i länet. När det har gått så långt att de kommer till mig är oftast problemen så omfattande att de aldrig kommer tillbaka till jobbet.
- Utöver de 17 som kort beskrivs i anmälan till arbetsmiljöverket så finns det 10 poliser till som varit sjukskrivna och gått tillbaka i tjänst. De har berättat sin historia om stressrelaterad ohälsa men de har inte velat bli omnämnda i rapporten av rädsla för negativ särbehandling.
- Vår undersökning visar att det är anmärkningsvärt höga sjuktal. Fallen är spridda över hela länet varav två från Västervik.
Undersökningsperioden omfattar åren 1990 fram till 2006.

De som finns med i undersökningen är personer som inte fått gehör i tidigare instanser, på vårdcentraler och företagshälsovården, för sitt sjukdomstillstånd att det kunnat klassas som arbetsskada.
Bakom depressioner och utmattning ligger orimligt hög övertid, hög arbetsbelastning, generell tidspress och organisationsförändringar. Poliser som har sysslat med avvisningar av flyktingfamiljer, utrett våld mot kvinnor och barn har drabbats hårt.
- Mellancheferna har en svår sits, något av ett moment 22, säger Ann Jakobsson. De har inte tillräckligt med personal för att klara kraven uppifrån och då blir det heller inte bra i kontakterna nedåt.

Undersökningen visar på poliser med 35 timmars övertid under flera veckor. En hade 400 timmars övertid ett år.
- Många poliser är väldigt rädda att framstå som psykiskt svaga och det medför även problem för arbetsgivaren att identifiera problemet, fortsätter Ann Jakobsson.
Det var det stora antalet poliser från samma myndighet som gjorde att Ann Jakobsson tittade närmare på Kalmar län.
- Vi jobbar alltid efter patientindikatorn. När en polis har beskrivit problematiken har vi kontrollerat med tre-fyra kollegor och vi talar med cheferna.
- I grund och botten handlar allt om hur jobbet organiseras.

Arbetsmiljöverket kommer nu att inleda en dialog med myndighetsledningen i Kalmar om hur arbetsvillkoren kan förbättras. Från polisens sida hävdas att sjuktalen sjunkit på senare år och att arbetsmiljön redan finns i fokus.
Från fackligt håll var det det stora sjuktalet inte speciellt förvånande. Problemet har varit känt i ett tiotal år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om