Polisen om utredningsläget: "Det finns en misstänkt"

När pensionären Maria polisanmälde bedrägeriet kom en patrull hem till henne inom några timmar. Sedan dess har inte mycket hänt. I alla fall inte som polisen vill berätta något om.

Polisen har ett generellt sett högt inflöde av fall likt Marias. Det har snart gått ett halvår sedan det hände, men ännu har ingen utredare tilldelats fallet.

Polisen har ett generellt sett högt inflöde av fall likt Marias. Det har snart gått ett halvår sedan det hände, men ännu har ingen utredare tilldelats fallet.

Foto: Montage: TT, Emil Lundberg/arkiv

Västervik2023-01-07 08:00

– Det finns en namngiven misstänkt i ärendet, men utöver det finns det ingen information som jag kan ge, säger Ulf Nilsson, gruppchef på polisens bedrägeriavdelning i Malmö.

Vad är brottsrubriceringen?

– Vi får se vad utredningen ger, säger han.

När polisen börjar sin utredning lyder brottsrubriceringen bedrägeri. Man vill ta reda på vem som lurat kvinnan och var pengarna finns i dag.

Som vi berättade tidigare i höst stannar ofta utredningen vid att målvakten åtalas för penningtvättsbrott. Målvakten är en person som betalats för att upplåta sitt konto, och snabbt slussa pengarna vidare. Den som finns i toppen av brottsupplägget når man inte fram till.

undefined
Den person som tog emot Marias överföring på 50000 finns namngiven, och är sannolikt den person som står som misstänkt i utredningen. Av någon anledning vill dock inte polisen ens berätta vilken brottsrubricering som är aktuell.

Brottsoffret Maria vet vad kvinnan heter, som hon swishade pengarna till den där söndagen i juli. Gissningsvis är det den kvinnan som är brottsmisstänkt, men Ulf Nilsson vill varken bekräfta eller dementera. 

Rent generellt bekräftar han att det finns goda möjligheter att lagföra för penningtvättsbrott i såna här fall, men att inflödet är stort och många fall står på kö.

Ingen polisutredare har ännu tilldelats Marias fall.

Varje år luras tusentals svenskar på pengar. Under årets första tio månader polisanmäldes 17 000 fall av bedrägerier, vilket var en ökning med 79 procent jämfört med samma period i fjol, enligt Konsumentombudsmannen. Sammanlagt rör det sig om summor på över 400 miljoner kronor under 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!