Polisen slår larm: Vi hinner inte

Normalt sett ska grova brott utredas från en särskild grupp i Kalmar. Men personalbristen slår hårt och utredare från Västervik har fått ta över.

Lokalt. Anders Pleijel säger att man måste frångå den nya organisationen för att kunna utreda grova brott.

Lokalt. Anders Pleijel säger att man måste frångå den nya organisationen för att kunna utreda grova brott.

Foto: Christoffer Nielsen

Västervik2016-12-02 16:33

Polisens nya organisation trädde i kraft i april i år. Det innebär bland annat att grova brott ska utredas centralt i Kalmar, istället för att som tidigare skötas lokalt. Men antalet ärenden har efter omorganisation ökat, och Gruppen för grova brott hänger inte med arbetsbördan. Det säger kriminalkommissarie Ulf Martinsson till Sveriges radio Kalmar.

– Vi har dragit i nödbromsen och påtalat det här för högsta ledningen att det här funkar inte men vi har i stort sett inte fått något svar på det, säger Ulf Martinsson till P4 Kalmar.

Istället läggs ärenden på hög, i vänta på att utredas.

Västerviks kommun har drabbats av flera grova brott under den senaste tiden. Tre misstänkta mordbränder i Loftahammarstrakten och väpnat rån i Edsbruk faller alla normalt på Gruppen för grova brott och ska hanteras från Kalmar.

Men det är inget alternativ i dagsläget. Det säger Anders Pleijel som är polisområdeschef. Han berättar att Västervik har fått tagit över utredningarna av de två lokala fallen, alltså fått gå tillbaka till det gamla systemen, innan omorganisationen.

– Det är vi som får sköta det här, de har ont om folk i Kalmar. Vi måste göra så här. Vi har tagit över, annars skulle organisationen braka samman. Vi måste anpassa oss för att få det att fungera.

Han säger att det inte är meningen att det ska gå till på det sättet, efter omorganisationen.

– Men vi i Västervik har en hyfsad situation just nu och vi ansåg att vi kan hantera de här fallen. Den nya organisationen är inte tänkt så men i dagsläget måste vi dela upp arbetet och är tvungna att samverka djupare.

Det innebär bland annat att man fått omfördela personal inom polisområdet.

– Vi får föra in folk i utredningen. Det handlar om uniformerad personal som går in och stöder upp. Organisationen i Västervik är normalt inte anpassad för det, men vi måste göra den här sortens anpassningar.

Ulf Gollungberg är idag förundersökningsledare gällande både Loftahammar- och Edsbruksfallen.

– Vi har fått leta i lokalpolisområdet efter folk som nu går in och hjälper till, så nu är vi tillräckligt många för att hantera utredningarna, säger han.

I Kalmar län har antalet outredda brott ökat med 40 procent mellan april och november i år, de uppgick till 6 344 stycken. Det ska enligt Patrik Oldin, chef för polisen i Kalmar och Kronobergs län, bero på många frihetsberövaden under perioden och på polisbrist. Det sistnämnda har man blivit lovade förstärkningar för. Det säger han i en intervju i Nyheterna Östra Småland den 1 december.

Ulf Gollungberg säger att man i dagsläget måste prioritera hårt, bland annat så får utredningarna på det så kallade mängdbrotten, alltså stölder, trafikbrott, snatteri, narkotikabrott, misshandel och dylikt, stå tillbaka när grova brott och relationsbrott ska utredas.

Relationsbrotten sköts centralt från Växjö, men där har man också ont om personal, säger Ulf Gollungberg.

– Man har lagt mer på oss istället. Det finns tidsbegränsningar på brott som har med barn och ungdomar att göra, så de måste vi också prioritera. Det innebär att mängdbrotten inte hinner utredas i den takt de skulle behövas.

– Situationen i Malmö, med många mord bland annat, har också gjort att man fördelar om resurserna dit, vi blir färre som kan utreda mängdbrotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om