Polisens telefonkö vid brottsanmälan irriterar många. Om du ringt för att anmäla ett brott har du kanske mötts av en röst som säger "Just nu är vår kötid längre än normalt." Och du är långt ifrån ensam. VT har varit i kontakt med folk som berättar att de gett upp och lagt på när de ringt 11414 för att anmäla ett brott, kötiden har helt enkelt varit för lång.
I slutet av oktober introduceras ett nytt kontaktcenter som förhoppningsvis ska korta ner väntetiden. Lina Isaksson Funke, gruppchef för kommunikationsavdelningen hos polisen i region syd, säger att 20 nya medarbetare ska börja på kontaktcentret i Kalmar.
– Det blir 20 personer till som svarar i telefonen helt enkelt, säger hon.
I dag kopplas den som ringer till 11414 till första bästa lediga telefonist och hen kan sitta i hela Sverige. Men från och med i höst ska man införa regionala köer. För oss i region syd innebär det att vi kommer att få prata med någon i antingen Malmö eller Kalmar.
– Tanken är att man ska hamna hos någon med lokalkännedom och att det ska gå snabbare, säger Lina Isaksson Funke.
Hon säger att risken med de långa kötiderna är att folk blir irriterade, ger upp och lägger på. Men att det nya systemet ska leda till fler anmälningar tror hon inte.
– Vissa anmälningar måste man göra av till exempel försäkringsskäl. Då kanske man ringer senare eller går till polisstationen.
Men varför blir köerna så långa då? Enligt Niclas Gerdbo, chef för PKC – polisens kontaktcenter – i syd, säger att det beror på utbildningar. Nu när polisen går in i de regionala köerna ska de också utreda så mycket de kan i det första samtalet. Tidigare har personer som ringer fått uppge vad det är för en anmälan och sedan har de fått vänta upp mot en månad på att bli uppringda av en förundersökningsledare. Men nu ska alltså operatörerna själva utreda så mycket de kan.
– Förr var det ganska endimensionellt, nu ska man stärka upp operatörerna och förundersökningsledarna.
I och med de nya direktiven är det just nu många operatörer som är på utbildning, vilket leder till att det finns färre som kan svara i telefonen.
– Den nationella bemanningen påverkas när vi har utbildningar, säger Niclas Gerdbo.