Poliser utbildas i elchockvapen

Om några år kan svenska poliser får elchockvapen som en del i sin standardutrustning. Poliser i Västervik är några av dem som kommer att utvärdera vapnet.

Taser. Vapnet går att använda på avstånd eller

Taser. Vapnet går att använda på avstånd eller

Foto: Andreas Johansson

Västervik2017-11-16 20:30

I en träningssal på Polishuset i Västervik rör sig cirka 20 poliser i klunga. En instruktör ger dem löpande instruktioner. Scenariot: en hotfull person som kan väntas gå till attack. Poliserna drillas för att bli vana vid hanteringen av vapnet.

– Dra taser! Hölstra taser!, beordrar instruktören.

I sina händer har alla Taser X2, ett chockgult elchockvapen som kan komma att bli standard i polisernas utrustning. Gult är det för att inte förväxlas med pistolen.

Patric Grönberg är utbildningsansvarig för Polisiär konflikthantering och är en av instruktörerna på kursen.

– Vapnet skjuter iväg två stycken pilar som fäster antingen i kläderna eller i huden. Sedan skickas 800-1 200 volt med 1,3 milliampere ut i trådarna under fem sekunder. Det leder till otrolig smärta och till muskelkramper i stora delar av kroppen och man faller till marken.

– Men det är övergående och ger inge bestående skador, säger Patric Grönberg.

Han har själv blivit skjuten av vapnet i utbildningssyfte.

– Det gör riktigt jävla ont för att tala klarspråk. Jag rankade smärtan som en åtta på en tiogradig skala. Min kollega rankade smärtan som en nia.

Elchockvapen har samma plats i polisens ”våldstrappa” som OC, alltså polisens pepparspray (se faktaruta).

– Det är inte på något sätt en ersättning för vår tjänstepistol utan ska användas på samma nivå som när vi använder pepparspray.

Elchockvapnet har fler funktioner. Det kan också användas som en slags ”kofösare”, där man trycker vapnets framdel mot en punkt på kroppen. Då gör det ont på det stället, men inte i hela kroppen.

I träningshallen drar alla poliser sina tasers och varnar genom att trycka på en knapp som avfyrar små blixtar i framänden av vapnet. Man ryggar tillbaka, rent instinktivt.

– I England har man haft tasers i flera år och det har visat sig att i mellan 80-90 procent av fallen där man dragit sitt elvapen har det räckt med att varna med blixtarna, man behöver aldrig avfyra pilarna.

2018 och 2019 kommer 700 poliser bära elchockvapen på prov, Västerviks lokalpolisområde är med i testet. Under 2020 ska man utvärdera användandet.

– Och om det faller väl ut kommer man under 2021 införa det i hela myndigheten, säger Patric Grönberg.

– Min känsla är att poliserna välkomnar det här. Det är ett effektivt vapen som inte skadar permanent, det är över på fem sekunder. Jag ser det som ett jättebra verktyg för oss när vi ska hantera farliga personer.

Polisens våldstrappa

1. Verbal tillsägelse.

2. Milda fysiska krafter, exempelvis leda bort med tag om armen.

3. Pepparspray och elchockvapen.

4. Kraftfulla fysiska metoder, exempelvis låsa armar och lägga ner personer på marken under tvång.

5. Batong.

6. Skjutvapen.

Taser

Vapnet tillverkas av det amerikanska företaget Axon. Modellen som den svenska polisen nu utvärderar är Taser x2, vilket syftar på att vapnet kan avfyras två gånger.

Används i dag av flera olika myndigheter över hela världen, bland annat i Finland, Kanada, USA och England.

Vapnen har varit föremål för testning tidigare, då under 2005 men ett etiskt råd beslutade då om att man inte skulle använda vapnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om