Poliserna som älskar sitt jobb

Det har nu gått exakt ett år sedan Samuel Bishop, 27, och Tommy Ankarman, 36, blev färdiga poliser och anställdes som två av fyra särskilda ungdomspoliser i Västervik. De älskar sitt arbete.

Blåljus i backspegeln betyder att polisbilen bakom vill att man ska stanna.

Blåljus i backspegeln betyder att polisbilen bakom vill att man ska stanna.

Foto: Ola Axman

Västervik2012-01-11 00:00

- Mycket handlar om att förebygga brott, genom att skapa kontakter och bygga upp relationer med ungdomarna. Vi vill visa upp oss och gör därför många skolbesök, säger Samuel och Tommy.

De bägge ungdomspoliserna tror att det alldagliga mötet kan förhindra många brott.

- På främst högstadiet och gymnasiet pratar vi avslappnat med de unga. Frågar om de har någon information att ge oss. Om det är några speciella fester på gång och så vidare.

- När man byggt upp en relation blir det lättare att framöver prata med de unga. Ingen ska behöva minnas sitt första möte med polisen som något negativt. Vi skapar först relationer genom att träffa ungdomarna på skolor och fritidsgårdar, och även ute på stan, säger Tommy och Samuel.

Arbetet med ungdom gör att de båda till stor del jobbar vardagar mellan 07.00 och 16.00.

- Men vi får ganska regelbundet också ingå i den vanliga styrkan och hoppa in på nattpassen, mellan 17.30 och 04.00. Då träffar vi i andra sammanhang många unga vi redan tidigare har lärt känna.

Vid nattpassen vill Tommy och Samuel befinna sig på vissa platser vid vissa klockslag:

- Utanför Palladium och Harrys är vi alltid när de stänger vid 03.00 för att genom vår närvaro förebygga att bråk och slagsmål uppstår. Därefter följer vi med upp till nattmålet på Åhmans för att vara synliga även där, säger Tommy Ankarman.

- Vi vill ha en bra koll på city när respektive krog bommar igen. Där kan mer eller mindre berusade personer lätt ryka ihop.

Vid larm bistår Samuel och Tommy, som alltid jobbar ihop, sina äldre poliskolleger. Att de känner väldigt många unga Västerviksbor kan då vara ett stort plus i kanten.

I första hand försöker Tommy och Samuel prata. Är någon alltför ung person berusad ringer de upp föräldrarna och ber dem hämta sitt barn.

- Till cellerna på polisstationen tar vi oftast enbart mycket kraftigt berusade personer. De är vanligare än våldsverkare.

Vad är det bästa med arbetet?
-  Den sociala biten. Att man får jobba ute bland människor, där det är mycket liv och rörelse, säger Samuel.

- När man får kvitto på att det man gör har betydelse. Då man ringer upp föräldrar och berättar att man tagit hand om deras berusade barn för att skydda dem, och då får höra att "det är underbart att sådana som ni finns" när de kommer och hämtar barnet, säger Tommy.

Tuffa arbetsuppgifter?
- Att lämna dödsbud är riktigt tufft. Då får man ofta stanna till en bit innan den aktuella adressen för att samla sig mentalt och kanske prata sig samman. Varje sådant uppdrag utvecklas olika, beroende på hur personen tar dödsbudet. Det är ytterst viktigt att det sköts professionellt.

- Vi lämnar aldrig personen ensam förrän någon annan, ofta anhörig, anlänt. Inte sällan anar personen direkt vad det gäller när vi sammanbitna står utanför ytterdörren mitt i natten. De kan till och med inse allt bara genom att se vårt kroppsspråk genom fönstret när vi närmar oss huset.

Ett år har nu gått. Har ni valt rätt jobb?
- Absolut. Det är stor variation dag från dag. Det kan bli massor eller inget. Man träffar trevligt folk. Uppdragen kan se helt olika ut, säger Tommy och Samuel som båda stortrivs med polisjobbet.

Mycket knark i Västervik?
- Tyvärr förekommer det även här. I december gjorde Västervikspolisen, efter tips, ett stort tillslag mot flera personer där den yngsta var endast 17 år. Det handlade mest om hasch men även amfetamin, bensodiazepiner och andra droger. Många såg man på dem att de var missbrukare, medan man i andra fall aldrig i livet hade kunnat tänka sig att de nyttjade droger, säger Tommy Ankarman.

Samuel och Tommy tar tacksamt emot tips från allmänheten. Tips som kan både rädda människor från att gå ned sig och hindra att brott begås.

Väl utrustade poliser

Samuel och Tommy är alltid välutrustade vid tjänstgöring. Förutom flera mobiltelefoner, kommunikationsradio och handfängsel bär de två också var sin kraftfull 9 m/m pistol av märket Sig Sauer. Andra vapen som var för sig är effektiva i olika lägen är batongen och pepparsprayen. En kniv kan också behövas för att skära loss saker - och ned människor ibland.

Både Samuel och Tommy bär alltid skyddsvästar i kevlar på bröstet, med ett förstärkt mittenparti som klarar även en direktträff med 9 m/m ammunition.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om