Stora delar av omställningspaketet för Västerviks gymnasium klubbades igenom i tisdags. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Psajd vill inte kalla det för sparpaket.
- Anledningen till att vi gör det här är att antalet elever minskar med 300 de närmaste åren. Vi anpassar oss efter de minskade behoven. Vi har varit tydliga med att kvaliteten på gymnasiet inte ska sänkas.
Icke desto mindre ser det ut att innebära uppsägningar av lärare. Det talas om 24 tjänster. Antalet program kommer att minskas.
En lista med 23 kostnadsnerdragningar gicks igenom. Värt att notera var att politikerna, från vänster till höger, var eniga i samtliga fall. Däremot kunde man inte ta beslut om några punkter efter som det fanns en oenighet med facken. Beslut kan komma senare om politikerna ser att facken inte vill väcka centrala förhandlingar.
Ett förslag som sköts upp var att lägga ut kafeterian på entreprenad.
Ett annat sparförslag sade politikerna blankt nej till. Gymnasiet har konstaterat att man har höga kostnader för de elever som kommer till gymnasiet utan gymnasiebehörighet. Till en del tycker gymnasiet att det är grundskolans fel, och tycker att grundskolan borde stå för halva notan, 3,6 miljoner kronor.
- Vi kunde inte acceptera ett sådant förslag. Gymnasiets uppgift är att jobba med de elever de har. Risken är att problemen skulle bli ännu värre i grundskolan om de tvingades spara på grund av den här kostnaden, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Psajd.
Det betyder att ett av sparförslagen stryks. Gymnasieledningen får komma tillbaka med andra förslag motsvarande 3,6 miljoner kronor.
Psajd trycker på att man inte bra försöker minska kostnader. De kommande åren rymmer några satsningar också:
Lärlingsutbildning. - Samtidigt som några yrkesförberedande utbildningar försvinner, så lägger vi pengar på lärlingsutbildningar. Det är något man hör från många företag, de saknar det gamla lärlingssystemet, säger Roger Psajd.
Möjlighet till högskolebehörighet på yrkesförberedande linjer. Ett inslag i den nya gymnasiereformen är att den teoretiska delen i de yrkesförberedande linjerna i många fall minskar. Baksidan är att eleverna inte får allmänhet högskolebehörighet.
- I Västervik vill vi ge de elever som vill möjlighet att läsa extra så att de får högskolebehörighet, säger Roger Psajd.