Politiker gick husesyn på Västerviks sjukhus

Den snörika vintern har satt käppar i hjulet, men fortfarande ligger tidsplanen fast. I början av hösten ska den första avdelningen kunna flytta in i nybyggda lokaler på Västerviks sjukhus.

Politikerna fick inte bara en bild av sjukhusbygget - de bjöds också på en vacker utsiktspunkt över Västervik. I förgrunden Stefan Fredriksson från NCC.Foto: Ulrik Alvarsson

Politikerna fick inte bara en bild av sjukhusbygget - de bjöds också på en vacker utsiktspunkt över Västervik. I förgrunden Stefan Fredriksson från NCC.Foto: Ulrik Alvarsson

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2010-05-26 14:23
På onsdagen gästades Västervik av toppolitikerna i landstinget. Landstingsstyrelsen valde att hålla sitt möte här, och samtidigt passade politikerna på att få en bild av det stora sjukhusbygget.Totalt 360 miljoner kronor investeras i nya lokaler. En ny byggnad byggs, och två andra byggs till.Projektet i Västervik är bara en del i en jättesatsning på länets sjukhus. Totalt satsas över en miljard kronor i sjukhusen under de närmaste åren.Vägen dit har varit lång. 2006 togs beslut om satsningen, och i höstas påbörjades byggnationen.Vecka 35 räknar man med att kunna ha slutbesiktning av den första etappen - en tillbyggnad av hus 11. Går allt som det ska så ska den första avdelningen vara i drift bara två, tre veckor senare.Men därmed är inte bygget slut. Först under 2012 kommer den sista etappen att ha avslutats.En stor utmaning i projektet har varit att få vården att flyta på som vanligt på sjukhuset samtidigt som byggnadsarbetena pågår. Hittills har patienterna inte märkt att sjukhuset varit kommunens största arbetsplats.- Än så länge har vi inte varit inne i de befintliga lokalerna och byggt om. Efter semestrarna kommer det att märkas mer. Då kommer vi att flytta kirurg- och ortopedavdelningarna, säger Gun Lindblad, funktions- och utrustningsplanerare - hon fungerar som en länk mellan byggarna och vården.Vad tyckte politikerna?
- Det är roligt att se hur det som det pratats om så väldigt länge äntligen är på gång, säger Björn Holgersson (FP). Han tar akutens dåliga lokaler som exempel på något som varit efterlängtat under lång tid.Landstingsrådet Lena Segerberg (S) instämmer och tycker att rundturen gav besked om att lokalerna lever upp till de intentioner som man haft om mer ändamålsenliga lokaler, och en bättre logistik för patienter som besöker sjukhuset.- Och så verkar man både hålla tid och budget. Så är ju inte alltid fallet i stora projekt, konstaterar Björn Holgersson nöjt.- Jag tycker att man gjort ett jättebra jobb som kommit så långt trots den vinter som varit, säger Lena Segerberg.
Landstingsstyrelsen
Under dagen hade politikerna i landstingsstyrelsen sammanträde. Detta hann de bland annat av att avhandla:Överskott för landstinget. Kalmar läns landsting ser ut att göra ett överskott på 160 miljoner kronor 2010. Ekonomichefen Ingeborg Eriksson varnade dock för att det är tidigt på året. Det finns orosmoln på himlen: Tågtrafiken kan bli dyrare, merkostnader vid sjukhusbyggena kan inte uteslutas och det finns en risk för att den köpta vården från Universitetssjukhuset i Linköping kan bli dyrare. En stor del av överskottet förklaras med statsbidrag. Landstinget har fått ett tillfälligt konjunkturstöd på 97,7 miljoner kronor.Fler patienter med trycksår i Västervik. Landstinget har som mål att ingen patient ska drabbas av trycksår under tiden som de ligger inne på ett sjukhus. Vid de årliga mätningarna låg sjukhusen i Kalmar och Oskarshamn på oförändrade nivåer. I Västervik hade andelen patienter som drabbats av trycksår ökat något.Fortsatt korta köer. Kalmar län ligger bra till jämfört med andra landsting när det gäller vårdköernas längd. 95,9 procent av patienterna fick behandling inom de tidsgränser som satts upp i den nationella vårdgarantin. Bara Halland hart en bättre siffra. Kalmar läns landsting får 7,5 miljoner kronor i statsbidrag ur den så kallade kömiljarden. Pengarna går till de landsting som klarar av att leva upp till de uppställda kraven.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om