- Vi har bjudit in till mötet för att vi vill ha svar på vad som ska hända med Dalsgården, berättar Helena Pedersen.
Hon berättar att personalen på äldreboendet går i ovisshet. Ena dagen hör de rykten om nedläggning, nästa dag får de läsa i tidningen att Dalsgården ska bli ett korttidsboende. För några veckor sedan besökte socialförvaltningens chefer Dalsgården för att svara på personalens frågor.
Bekymret var att cheferna inte hade så många svar att ge. Dalsgården öde vilar i politikernas händer.
Därför var en rad politiker inbjudna: kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M), kommunfullmäktiges ordförande Conny Tyrberg (C) och Marianne Båtman moderat politiker i socialnämnden. Socialdemokraterna representerades med tre politiker: Tomas Kronståhl, Angelica Katsanidou från socialnämnden och den lokale politikern Ulf Jonsson.
Totalt hade ett 50-tal personer samlats i skolans matsal. Stundtals fick de inbjuda politikerna och tjänstemännen det hett om öronen. Det gick inte att ta miste på att det fanns både en oro och en ilska bland Gunneboborna.
Helene Pedersen inledde med att förklara varför hon tycker att frågan om Dalsgården handlar om så mycket mer än ett äldreboende:
- Verksamheterna på en ort är som dominobrickor. Försvinner Dalsgården är risken att underlaget för affären blir sämre, försvinner affären kan det i sin tur leda till andra nedläggningar.
Publiken fylld på med kritik:
Varför ska allt centraliseras till Västervik?
Varför sköter man inte det successiva underhållet av Dalsgården bättre? Sedan 2006 har det lagts miljonbelopp på byggnaden, men det har varit punktinsatser på sådant som dömts ut.
Socialdemokraterna förklarade att de vill slå vakt om de äldreboenden som finns i kommunen. Tomas Kronståhl tycker att man ska avdramatisera att en gamling från Västervik kan hamna i Gunnebo eller Ankarsrum.
- Titta på Hjorted. Där finns två boenden, det är mer än vad orten har skulle bära, men de gamla från Västervik som hamnar där trivs och vill inte flytta därifrån.
Harald Hjalmarsson förklarade varför majoriteten i kommunen inte lika tydligt vill säga att Dalsgården får leva kvar.
- Vi har gett tjänstemännen uppdraget att vända på alla stenar. Vi ska vara ärliga och säga att ett av alternativen är Dalsgården.
Han sade ekonomin väger tungt, men att brukarnas behov måste vara viktigast.
Något besked om Dalsgårdens framtid fick inte åhörarna. Just nu ligger bollen hos socialchefen Jörgen Olsson som ska ta fram ett nytt förslag som är både ekonomiskt och som svarar mot de behov som man tror finns i framtiden.
Han ville inte lätta på förlåten, men sade att arbetet måste bli klart inom en eller två månader. Han uteslöt inte att det kan bli så att kommunen kommer fram till att man inte har råd att lägga ner Dalsgården, att man bli tvungen att använda sig av det man har istället för att bygga nytt.
En av de anställda på Dalsgården försökte vända det som hittills varit Gunnebos svaghet till något positivt.
- Gör något positivt av att det är så nära mellan Gunnebo och Västervik, och satsa härute. Vi har kortare resa till Ica Maxi i Västervik, än vad man har från Johannesdal.
Ett positivt besked med sig hem fick åhörarna. Politikern Ulf Jonsson kom precis från kultur- och fritidsnämndens möte. Fritidsgården i Gunnebo har också varit nedläggninsghotad.
- Som det ser ut nu så får den vara kvar, sade han och möttes av en applåd.