Tio vindkraftverk på Åtvidabergssidan av gränsen, och tre på Västervikssidan gäller ansökan.
Thomas Lidberg (S) kommunalråd i Åtvidaberg, säger att man vill ta del av erfarenheter från Västervik. Orreklint är första vindkraftsetableringen för Åtvidaberg, Västervik har redan vindkraft på plats.
En stor fråga är om kommunerna kommer att utnyttja det kommunala vetot mot vindkraft. Där ges inga svar än från någon av kommunerna.
I Västervik tog man för något år sedan beslutet att ta fram en ny vindbruksplan, innan det arbetet är klart så ger Västervik inga besked. Ulf Nilsson (L), förste vice ordförande i Västerviks kommunstyrelse, uppskattar att det kan dröja två år.
Vindkraftsplanerna i Orreklint, men också i Västerviks södra kommundelar har mötts av protester från närboende.
Är beslutet att ta fram en ny vindkraftsplan ett sätt att skjuta på obekväma beslut?
Ulf Nilsson (L) tycker inte det.
– Den gamla vindkraftsplanen var tio, femton år gammal. Det finns en helt annan kunskap i dag, och tekniken har utvecklats. Då var verken 100-150 meter höga, i dag finns det verk på 250-300 meter.
Han säger företaget Fred Olsen redan från start har fått veta att Västervik har den här processen framför sig innan det kan bli något besked.
Thomas Lidberg (S) i Åtvidaberg vill heller inte ta ställning än. Däremot är han tydlig med att oavsett vad beslutet blir så vill han att det fattas med en bred majoritet i Åtvidabergs kommunfullmäktige.
– Jag vill inte ha ett delat Åtvidaberg.