Vid MBL-förhandlingen lade de två berörda fackförbunden, Lärarförbundet och SKTF fram ett gemensamt yrkande. De vill att kommunen redovisar hur kommunen ska ta hand om barn med särskilda behov efter en nedläggning.
Nova, Lanternan och Gula Villan är små skolor i Västervik med mellan sju och tio elever. Det är barn som har psykosociala diagnoser eller av andra skäl har svårt att klara sig i större grupper.
Politiker och tjänstemän inom skolan har varit starkt splittrade i frågan om hur man bäst ger dessa elever undervisning.
De som förespråkar nedläggning är rädda för att barnen hamnar i ett utanförskap om de inte får gå kvar i sin gamla klass, utan hamnar i en specialgrupp som ligger utanför de vanliga skolorna.
Facket vill veta hur stödinsatserna ska se ut när barnen istället får gå i vanliga skolklasser.
- Vi har medlemmar från de särskilda undervisningsgrupperna och andra skolor som är oroliga inför beslutet. Det finns frågetecken om vad varje skola behöver i form av kompetensutveckling, lokaler och andra resurser, skriver fackförbunden i sin reservation.
Politikerna är splittrade. Folkpartiet och vänsterpartiet har tidigare uttryckt oro inför ett nedläggningsbeslut. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Psajd lutar åt att han kommer att rösta för en nedläggning.
- Vi gör inte det här av ekonomiska skäl, utan för att det finns forskning och försök på andra håll i landet som visar att de här eleverna kan vara kvar i sina gamla klasser och ändå få ett bra stöd, säger Roger Psajd.
Hur lång tid det kan ta innan frågan kommer upp till beslut igen är oklart. Om de berörda fackförbunden inte driver frågan vidare till central förhandling, kan beslut fattas redan om en månad. Annars kan det ta längre tid.