Politiker utesluter inte nedläggningar
- Vi kommer att föra en dialog med föräldrar och personal. Märker de att kvaliteten inte blir bra kan vi komma därhän att vi måste lägga ner en skola.
Mats Hugosson säger att när förvaltningschefen Lennart Fredriksson häromåret föreslog nedläggning av sju skolor i kommunen var det inget hugskott.
Elevminskningen i kombination med en bekymmersam ekonomi kommer att orsaka problem.
När barn- och utbildningsnämnden avskrev skolnedläggningar gjorde man det med tillägget att man hoppades på stöd för att kunna behålla alla skolor.
-Men vi ser inte ut att få något ekonomiskt tillskott. Lyssnar man på vårt kommunalråd så är det väldigt kärvt, säger Mats Hugosson.
Än vill han inte prata om skolnedläggningar, men han utesluter inte att när föräldrar och personal ser vad som blir effekten av besparingarna så kan frågan komma upp på bordet igen.
Hittills har det bara funnits prognoser som sagt att antalet barn kommer att minska i kommunen.
- Kanske kommer folk att uppfatta saker annorlunda när de ser att antalet barn på skolorna blir mindre, säger Mats Hugosson.
Redan under månaden som kommer ska politikerna i barn- och utbildningsnämnden diskutera hur man ska tackla de minskande barnkullarna.
- När det blir färre barn på skolorna skulle valfriheten för föräldrarna kunna öka. Å andra sidan behöver skolorna veta hur många elever de får för sin planering. Det är sådana frågor vi ska diskutera, berättar Mats Hugosson.
Som centerpartist värnar Mats Hugosson om landsbygdsskolorna.
-Lägger vi ner en skola förlorar bygden sin möjlighet att utvecklas.
Däremot utesluter han inte att även de mindre skolorna kan få känna av drastiska åtgärder.
- Vi kan få komma att prata om det är nödvändigt att ha alla årskurser på en skola.
Han vill inte peka ut några skolor som riskerar förlora de övre årskurserna.
- Än en gång, vi vill ha en dialog med föräldrar och lärare. Pekar vi politiker ut skolor direkt blir det sällan bra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!