- Det är väl bättre att ha värmeverket på en plats som ingen vill ha, i stället för att lappa och laga på det som är.
Den uppfattningen har Leif Svensson, som tycker att det är "nonchalant" att bygga fast sig i gammal teknik. Han tycker att det vore mycket bättre att utnyttja marken på Målserum, och samla all avfallshantering på ett ställe i Västervik, med bäst tillgängliga teknik.
Om värmeverket flyttade, skulle värdet stiga på husen vid Skeppsbrofjärden. Leif Svensson tycker att det är konstigt att kommunen jobbar med att försköna stadens siluett mot havet, samtidigt som man går med på en sådan här utbyggnad av värmeverket.
Leif Svensson yrkade på återremiss för att utreda en flytt av värmeverket. Frågan gick till votering. Socialdemokraterna ställde sig bakom Leif Svenssons yrkande, men fick se sig besegrade med 5-6.
Thomas Svensson (C) är förste vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. Han anser att värmeverket ska ligga där det ligger.
- Värmeverket är där. Vi har tagit beslut en gång i tiden att ha värmeverket där, även om en del inte tycker att det är snyggt. Och länsstyrelsen har gett tillstånd att fortsätta.
Han tycker inte att värmeverket ska flyttas.
- Det är för stor grej.
Ärendet vållade en debatt i nämnden. Tjänstemannaförslaget var att avslå ansökan om bygglov för den nya pannan, med motiveringen att det inte kan anses vara en mindre avvikelse mot gällande plan.
Men detta förslag fanns inte i handlingarna. Det hade nämndens ordförande Ingvar Ahlström (M) lyft ut och i stället skrivit ett eget förslag till nämnden att godkänna ansökan.
Miljö- och byggnadschef Mariann Teurnell Söderlund säger att ordföranden har rätt att avgöra vilka handlingar som ska gå ut till politikerna. Däremot är det mycket ovanligt att tjänstemännens förslag inte finns med.
När bygglovet skulle behandlas ville Lars Bertilsson (S) att ansökan skulle avslås, med samma motivering som kontoret hade.
Även i denna del blev det votering, som slutade 6-5 för alliansen. Thomas Svensson anser att en 34 meter hög byggnad är en mindre avvikelse mot planen, där 22 meter är max. Skorstenen blir 72 meter hög.
Han anser inte heller att de klagande grannarna runt värmeverket påverkas så mycket av nybygget att det motiverar ett avslag.
VT har förgäves sökt Ingvar Ahlström för en kommentar till beslutet att lyfta ut kontorets förslag.