I två delar har VT berättat om skillnaderna i inkomster mellan stadsdelar i Västervik, och mellan kommunens tätorter.
I Västerviks stad fanns det tydliga skillnader. Lägst medianinkomst hade man i det postnummerområde där det stora hyreshusområdet Midgård ingår, i det näst lägsta postnummerområdet ingår Markörgatan, ett annat stort område med hyresrätter.
Högsta inkomsten har man norr om Slottsholmsbron. Där är hyresrätterna få. Istället dominerar villor och bostadsrätter.
Hur ser politikerna på de skillnader som finns?
Generellt kan man säga att politikerna till vänster i Västervik ser allvarligare på skillnaderna, än de borgerliga partierna och VDM. Däremot är samtliga partier försiktiga med att säga att det finns bostadssegregation i Västervik.
- Utifrån vad jag läst i artiklarna är jag inte rädd för att Västervik ska få ett Rosengård eller Rinkeby, säger folkpartisten Sverker Thorén.
- Visst finns det skillnader. Samtidigt är det ofrånkomligt att alla inte har råd att bo i villa med sjöutsikt, säger socialdemokraternas Tomas Kronståhl.
Han betonar samtidigt att det är viktigt att det finns en uttalad bostadspolitik i kommunen. En del av den ska enligt honom vara att det ska finnas olika bostadsformer, både villor och flerfamiljshus, när det byggs nya bostadsområden.
Har kommunpolitikerna gjort tillräckligt på den punkten de senaste åren?
- Vid exploateringen av Horn har vi varit väldigt tydliga att det ska byggas flerfamiljshus också. Sedan kan inte vi politiker bestämma om flerfamiljshusen ska bli hyres- eller bostadsrätter, säger Tomas Kronståhl.
Även folkpartisten Sverker Thorén betonar vikten av blandade bostadsområden:
- Som liberal är ja emot att man lägger sig i för mycket, men när vi politiker gör detaljplaner bör vi sträva efter en mångfald i bostadsformer.
Så tycker partierna:
HARALD HJALMARSSON (M).
Att det finns bostadsområden som skiljer sig åt när det gäller ålder på både bostäder och befolkning, upplåtelseformer, hustyper, attraktivitet, priser är ofrånkomligt i ett samhälle som utvecklas. Om man med det menar segregation som finns det en sådan i Västerviks kommun.
Kommunens ambition är att hela tiden utveckla befintliga bostadsmiljöer och att, när nya bostadsområden planeras, lägga stor vikt vid att en så stor mångfald som möjligt ska kunna erbjudas.
SVERKER THORÉN (FP).
Det finns tecken som tyder på segregation. Nybyggnadsområden i centralorten har under många år gjorts stora och försetts med enhetlig bebyggelse.
Det viktigaste instrumentet är byggplaneringen. Den som söker bostad ska ha möjlighet att välja det som passar både ekonomi och livsstil. Ny bebyggelse ska vara blandad både i utförandet och ägandeformer.
CONNY TYRBERG (C).
Nej, alla bostadsområden håller en hög standard. Jag tycker att Bostadsbolaget gör ett bra arbete med att rusta upp och utveckla sina bostadsområden.
Vi politiker har ett ansvar att se till att det finns en god service var man än bor i kommunen. Det kan vara skola, barnomsorg, äldreomsorg eller allmänna kommunikationer.
OLOF NIMHED (VDM)
Det kommunala ansvaret handlar i viss mån om att försöka skapa förutsättningar för ett brett utbud av boendemöjligheter. I detta sammanhang är hyreslägenheter viktiga, inte minst för inflyttare. Vårt välskötta kommunala bostadsbolag hanterar detta med den äran. Övrig kommunal planering, exempelvis för barnomsorg och skola utgår ifrån en medvetenhet om att förhållandena varierar från område till område.
TOMAS KRONSTÅHL (S)
En del skillnader är ofrånkomliga, men det är viktigt att kommunen har ett bostadspolitiskt program, och att vi strävar efter blandade områden där det finns flera olika boendealternativ.
MARIANN GUSTAFSSON (V)
Ja, eftersom vi har byggt större områden med bara hyreshus och andra områden med bara villor. Bland Västerviks invånare rankas befintliga bostadsområden som bättre eller sämre.
Vi vill att kommunen har bostadsområden med blandad bebyggelse. Olika typer och olika storlekar av bostäder ska finnas i varje bostadsområde. Vi tycker också att det är viktigt att Bostadsbolaget kan erbjuda bostäder på fler orter som ett alternativ till den privata marknaden.
JOHANNES REGELL (SOC)
Det är en klassfråga. På Midgård bor det arbetarklass. Däremot är segregationsproblemen inte lika stora som i storstäderna. Politikerna kan motverka trenden genom att skapa fler jobb i offentlig sektor, och framförallt inte säga upp folk. Man måste också bygga bostäder som folk har råd att bo i.
BO KARLSSON (SD)
Det går inte att trolla bort skillnader i boende. Vi tjänar olika och det syns på var vi bosätter oss. Det krävs flera komponenter för att motverka segregation. Att bekämpa arbetslösheten är en, en annan är att Västerviks kommun bör säga upp avtalet med Migrationsverket om att ta emot invandrare. Kommunen ska pröva från fall till fall om en invandrare har flyktingskäl enligt FN:s definition.