Det var under måndagens ungdomsfullmäktige som samhällsläraren William Malmsten pratade inför de församlade eleverna och fullmäktigeledamöterna om den demokratiska processen som han blev avbruten av Sverigedemokraternas Bo Karlsson, som begärde en ordningsfråga.
Han ställde sig upp frågade något i stil med: "Ska vi köra politisk debatt nu, före?"
Fler politiker reagerade genom att säga åt Bo Karlsson att "lägga av" och att sätta sig ner.
Malmsten kunde fortsätta utan fler avbrott.
Ett par dagar senare säger Karlsson att han reagerade eftersom han anser att framförandet innehöll svepande generaliseringar.
– Då måste jag som demokratiskt folkvald reagera. Som jag uppfattade det uttryckte han sig svepande om demokratins tillstånd i demokratiska EU-länder och i USA, att den är på tillbakagång.
– Ska man framföra kritik får man komma med konkreta exempel, inte måla upp en generell bild.
– Det anser jag vara en åsiktsfråga, jag anser att det var osakligt. Jag anser att man som lärare ska vara opartisk.
– De åsikter som framförs av partier i de här länderna, det har jag inga åsikter om, däremot att man svepande beskriver vad man själv anser håller på att ske.
Ska politiker avbryta och lägga sig i vad en lärare talar med sina elever om?
– Jag anser att politiken ska hålla koll på att det som sker, också sker på ett opartiskt sätt när det handlar om undervisning.
Marcus Fridlund (S) var en av dem som reagerade.
– Han hade fått i uppdrag att prata om det här av oss, om den demokratiska processen. Den är hotad i flera länder. Att då ställa sig upp och avbryta, att vräka ur sig saker, det är helt fel. Han avbryter deras utbildningstillfälle, de betygssätts på sitt arbete i ungdomsfullmäktige.
– Läraren uttryckte inte en personlig åsikt, han pratade om och gav en beskrivning av vad som faktiskt händer i omvärlden. Enskilda politiker ska inte lägga sig i lärarens undervisning, det ska de skita i!
Huvudpersonen själv, William Malmsten, är inte intresserad av att prata om frågan. Han tycker att den har fått för stor uppmärksamhet.
– Jag har inte så mycket att säga om det, det behöver inte bli en större grej än vad det redan har blivit. Jag blev ombedd att prata om den demokratiska processen, vilket jag gjorde.
– Den här frågan får inte ta fokus från elevernas fantastiska insats under det här året, de har gjort det här arbetet med ungdomsfullmäktige väldigt bra och ska vara stolta över det, det är vi lärare. Jag är inte intresserad av att det här ska bli en debatt i media utan vill lyfta fram deras fina arbete istället.