Portionsmat i låda får godkänt av restaurangprofil
Hur smakar den mat som pensionärerna inom hemtjänsten nu ska få levererad hem till kylskåpet? För att få svar på frågan har VT tagit hjälp av en nybliven pensionär och rutinerad restauranglegend i Västervik.
Håller gärna låda om mat. För VT:s räkning är Fred Johnse, alias Onkel Fred, testpanel för den nedkylda mat som hemtjänstens pensionärer själva ska värma upp hemma. Maten smakade jättegott, säger Fred Johnsen. Men att sitta ensam och äta mat i plastlåda är inget han själv skulle vilja.
Foto: Fotograf saknas!
- Jag har nyss börjat känna av hur det är att vara pensionär. Ibland har jag bara guldfisken att prata med, men vi kommer bra överens, säger han.
På dagens avsmakningsmeny står köttgryta med svamp och rödvinsås. Grytan serveras med ris och grönsaker. VT:s smakdomare börjar med att skala av plasten runt den svarta plastlådan med tre fack. Han konstaterar snabbt att maten smakar "jättebra" och nästan är i klass med hans egen kokkonst. Nötköttet är mört, kryddorna har använts med föredömlig balans och grönsakerna är lätt ångade.
På VT:s femgradiga betygskala från underkänt till utmärkt ger Onkel Fred den nya kylda portionsmaten betyget 3,5.
- Maten smakar bra och tillverkningen är modern och förståndig. Det är ingen tvekan om saken, säger Fred Johnsen.
Men han är inte helt nöjd med den sociala situationen för alla äldre som nu ska duka upp sin lilla portionslåda hemma vid köksbordet. Av kommunens omsorgstagare som får matleveranser har 45 personer ingen övrig hjälp. Fred Johnsen oroar sig för att de går miste om värdefull social kontakt när matleveranserna från hemtjänstens personal nu krymps till en gång per vecka.
- Jag är orolig för alla de ensamma. De sa att det var 45 personer nu, men om några år kanske det är 450 personer? Vi blir ju allt äldre. Jag köper inte idén att alla ska sitta hemma med varsin plastlåda i stället för att känna social gemenskap. Kommunen måste ta ett psykosocialt grepp om ensamheten.
- Dessutom är äldre människor konservativa och vill duka upp med gaffel, kniv och porslin. Att lägga upp maten på en riktig tallrik tror jag inte blir av när man väl värmt upp lådmaten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!