– Förra året var det bedrövligt, folk kastade ut skräp från bilfönsterna, säger Wanja Frykdahl, boende i Skanvik.
Det har dock blivit mycket snyggare vid Skanvik sedan de satte upp sopcontainer vid parkeringen. Enda gången hon har sett skräp är vid grillplatserna, när någon inte varit noga med att städa upp efter sig.
– Enda skräpet igår var alla bilar som stod överallt, säger Wanja lite skämtsamt om den något stökiga parkeringssituationen vid Kanalsimmet.
Varje år delar Naturvårdsverket ihop med Havs- och vattenmyndigheten ett bidrag som går till städningen av stränder längs kusten. Förra året fick kommunen 79 903 kronor för att skapa appen Ren Ostkust, som visar var det behövs städas. Men i år valde Västerviks kommun att inte ansöka om ett sådant bidrag.
– Det behövdes inte något extra bidrag eftersom vi hade pengar kvar sen förra året och vi hade heller inget behov av att köpa in några nya redskap, säger Frida Solli från Naturum.
De redskap som de köper in är plockpinnar, säckar och sopcontainrar.
Varje år anordnar Naturum dagar då de tar med skol- och förskoleklasser till stränder och plockar skräp, och lär ut varför det är viktigt att ta hand om våra stränder.
Miljöskyddsinspektör Susanne Martinsson, berättar att Västervik miljö och energi står för städningen av de kommunala badplatserna.
– Vi har inte haft någon som ringt och sagt att det varit mycket nerskräpning på stränderna, säger hon i slutet på förra veckan.